Sabotage: ‘bewuste tegenwerking’, ‘criminaliteit’, ‘moedwillig bederven’ en ‘opzettelijk tegenwerken’. Zomaar wat betekenissen van sabotage. Zet er het woord ‘zelf’ voor en je doet dit jezelf aan en creëert dus zelfsabotage. Waarom?! En wie is er zo gek om zichzelf te saboteren?
Bewustwording
De ‘waarom’ vergt een wat langer antwoord. De ‘wie’ is redelijk kort uit te leggen: namelijk vrijwel iedereen. Er zijn niet zoveel mensen die de zelfsabotage volledig hebben uitgebannen. Misschien zet het verder lezen van deze blog jou wel op die weg: dat je bewust wordt wanneer jij jezelf bewust tegenwerkt, waardoor je het dus bewust kunt tegenwerken, dat bewuste tegenwerken. Het begint altijd bij bewustwording. (Wedstrijdje ‘bewust’ gebruiken gewonnen!) Kun je het nog volgen?
Je hebt een doel
Misschien herken je het wel: je wilt graag iets bereiken in je leven. Je hebt een doel. Of dat nu een gezondheidsdoel, een financieel doel of een levensdoel is. Dat maakt niet uit. Je hebt er alles voor over: je wilt het echt heel graag. Je doet wat je moet doen, je laat wat je moet laten. All fine: het is een kwestie van tijd tot je jouw doel hebt bereikt.
Totdat ‘het’ begint: de zelfsabotage. Het sluipt er langzaam in of komt als donderslag bij heldere hemel. Je gaat gedrag vertonen wat he-le-maal niet behulpzaam is als het gaat om het bereiken van je doel. Sterker nog: je bereikt er het tegenovergestelde mee.
Je gaat pizza eten terwijl je af wilt vallen. Je nodigt sexdates uit terwijl je een relatie zoekt. Je koopt iets duurs terwijl je wilt sparen. Je neemt een vaste baan aan terwijl je in vrijheid wilt leven. Dit gedrag staat lijnrecht op wat je eigenlijk nodig hebt. Zelfsabotage dus. Je saboteert jezelf. Je helpt jezelf en jouw doelen de afgrond in. Je zorgt er met dit gedrag voor dat je jouw doelen niet zal bereiken.
Je bent gewoon een mens met een oerbrein
‘Dan wil je het niet graag genoeg!’ Zullen sommige coaches zeggen. Ik denk niet dat dat de oorzaak van zelfsabotage is. Ik denk dat de oorzaak jouw ‘mens-zijn is. Het feit dat je mens bent met een oerbrein.
Een oerbrein wat jou klein wilt houden. Wat jou veilig wilt houden en wat graag wilt dat jij weer op de automatische piloot gaat acteren. En dat oerbrein (het woord zegt het al) dat bestaat al even. Miljarden jaren. De kans dat jij dat oerbrein als ‘newbie met wensen’ ‘even’ omzeilt, is een illusie. Geloof ook niemand die tegen jou zegt dat dit makkelijk gaat zijn. Ze liegen.
Je oerbrein omzeilen
Jouw oerbrein omzeilen is iedere dag een struggle. Je gaat zeilen tegen de storm in. Je moet zwemmen tegen de stroming in. Je mag geen seconde verslappen, want anders neemt het oerbrein het weer over.
Je oerbrein is van mening dat jij je prima voelt in je comfortzone. In datgene wat je kent. In de situatie zoals die al jaren is. Het enige doel van denken is stoppen met denken, vanuit de oertijd. Denken vergt veel energie en die energie moet je bewaren voor het geval je wordt aangevallen door een leeuw.
Niet denken maar doen
Nu is de situatie heden ten dagen (om maar eens een spreuk uit de oertijd te gebruiken) net even anders dan toen. De kans dat je vandaag de dag nog wordt aangevallen door een leeuw is nihil. Je kunt je brein dus best inzetten en die energie verspillen aan denken. Nadenken over hoe je uit jouw comfortabele situatie komt. Hoe je jouw doelen kunt bereiken. Steeds weer opnieuw buiten die comfortzone stappen. Dat vergt nogal wat energie.
Je bent niet voor niets in de situatie beland die jij wilt veranderen: daar was het ‘easy’.
Je mocht pizza eten op woensdag. Eventueel ook op donderdag. Discipline was geen vereiste: kijk maar waar je zin in hebt. Met als gevolg dat je zwaarder bent dan je wilt zijn. En nu dus als doel hebt gesteld af te gaan vallen.
Je hebt een baan die je makkelijk afgaat. Je doet dit al jaren. Als je aan jezelf vraagt of het werk je echt gelukkig maakt, moet je negatief antwoorden. Nee, gelukkig ben je niet. Maar ja, je doet dit al zo lang. Wat moet je anders?
Van vertrouwen naar kwetsbaarheid
Wanneer je je realiseert dat ‘het’ anders moet, blaak je van vertrouwen en heb je een drive. Er is op dat moment geen enige vorm van zelfsabotage te herkennen. De adrenaline zit hoog: je gaat het fixen! Jij gaat jouw doel behalen. De eerste dagen en weken zit je er lekker in. Totdat het wat langzamer gaat. De kilo’s vliegen er niet meer hard vanaf of de nieuwe klanten voor jouw nieuwe bedrijf lopen nog niet zo hard.
Je moet de test doorstaan
Je vraagt je af of alle moeite het wel waard is. Of het je wel gaat lukken.
Het oerbrein ruikt bloed: jij bent kwetsbaar nu, kwetsbaar voor zelfsabotage. Ook word je getest: is dit echt wat je wilt? Je wordt uitgenodigd om pizza te komen eten door een bekende. (Geen vriend: die zou jou een salade aanbieden, omdat hij weet dat je wil afvallen).
Die ene klant die je hebt gevonden, stelt moeilijke eisen en je vraagt je af of hij wel klant zal blijven. Dat zijn de testen die je moet doorstaan. Net op dat moment komt jouw oude baas met een voorstel. Of je niet terug wilt komen?
Het moment van zelfsabotage
Dan vindt ‘het’ plaats: de zelfsabotage. Je gaat doelbewust jouw eigen resultaten om zeep helpen. Je weet dat het je niet verder helpt naar jouw doel, maar je bent (even) niet sterk genoeg om het oerbrein te overstemmen. Dat oerbrein schreeuwt om aandacht. Om veiligheid, bekendheid, duidelijkheid en comfort.
Je moet scherp blijven, je mag niet stoppen
Jij moet op die momenten van ver komen. Je moet alles geven wat je in je hebt om toch door te zetten en “nee” te zeggen tegen die (wandelende) pizza (in de vorm van jouw vorige werkgever). Je moet scherp blijven, ook al geloof er zelf even niet in. Je mag niet stoppen. Dan wint jouw oerbrein en staat die de volgende keer als je een doel hebt reeds met 1-0 voor. Geloof me: dat wil je niet.
Jij bent sterker dan je oerbrein
Onderschat dat oerbrein niet en overschat jezelf niet. Het allerbelangrijkste: onderschat jezelf vooral niet. Je kunt het echt. Jij bent sterker dan je oerbrein. Jij hebt het recht om jouw doel te bereiken! Geef die zelfsabotage geen ruimte.
Laat je doel niet los
Het geeft niet als het wat langzamer gaat. Als je het maar niet doelgericht tegenwerkt en werkt met een zelfsabotage. Geloof mij: je krijgt al genoeg tegenwerking. Wees zelf niet een van de saboteurs. Jij bent de enige die weet en voelt hoe graag je het wilt. Gun jezelf die overwinning. Ga door. Met trillende stem, knikkende knieën en tranen over je wangen. Dat geeft niet.
Laat je doel niet los! Niemand anders dan jij kan en zal het realiseren voor jou.
Weet je wat de grootste kans is om zelfsabotage te stoppen of te herkennen? Door samen te werken. Waar jij nog wordt overstemt door je oerbrein, zal ik het herkennen en je daar doorheen helpen.
Zullen we eens een videogesprek inplannen en jouw zelfsabotage stoppen?
Liefs, Liesbeth
Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.