Ronald is een ‘echte CrossFitter’. Iedere dag traint hij met veel plezier en impact en daar heeft hij ook hoge doelen voor zichzelf voor gesteld. Ik ben meer een ‘gewone’ fitness-er. Ik heb in het verleden wel een aantal fitness wedstrijden gedaan en krachttraining vind ik het  leukste wat er is. Dat doe ik met gemak. En daar ging het bijna mis, want ik verloor de weerstand en dus ook mijn groei.

Mijn eigen goud

Tegen mijn klanten zeg ik vaak dat zij hun weerstand op moeten zoeken. Achter die weerstand ligt namelijk hun groei. Dat geldt uiteraard niet alleen voor mijn klanten, maar voor mijzelf net zo goed. Op zakelijk gebied volg ik mijn eigen advies heel goed op: ik beweeg continue door de weerstand heen met als gevolg dat ik groei en ontwikkel: steeds meer tot hoe ik het graag zie. In mijn bedrijf is dat ‘minder en beter’. Ontwikkelen is voor mij dan ook letterlijk ont-wikkelen: ik haal de ‘blurry shit’ van mijzelf af en kom daardoor tot mijn eigen goud.

Zonder weerstand geen groei

Op persoonlijk vlak geldt deze stelling net zo goed: zonder weerstand vrijwel geen groei. Je denkt dat je het naar je zin hebt, dat het lekker loopt, maar ondertussen benut je niet jouw eigen potentieel, bespreek je niet wat je moet bespreken, ben je niet zo lief voor lijf als je zou moeten zijn en glibber je al snel weer terug op de automatische piloot. Dat gebeurde bij mij bijna. Ik wilde weer gaan trainen nadat ik een langere periode wat minder intensief getraind had.

In of uit je comfortzone

‘Ik ga weer lekker naar de gym hoor en pak lekker het krachttrainen op’ hoorde ik mezelf tegen Ronald zeggen. Dat ‘lekker’ verraadde me eigenlijk al. Ik ging in mijn comfortzone aan de slag. Ik deed oefeningen die ik leuk vond, voegde gewicht toe wat ik zag zitten en deed het aantal herhalingen waar ik me goed bij voelde. Van ‘kapot gaan’ was geen sprake. Van ‘ontwikkelen’ ook niet. En ‘groei’ was dus niet aanwezig.

Het goud komt pas na de weerstand

Heel regelmatig (lees: iedere week) beoordeel ik mezelf of ik nog volgens mijn eigen kernwaarden leef of dat er dingen ‘ingeslopen’ zijn. En uiteraard moest ik bekennen dat er met mijn training ‘gemakzucht’ ingeslopen was. Ik deed geen dingen meer die ik niet kon. Ik deed niks wat ik echt heel moeilijk vond. Ik ging niet meer over mijn eigen grens. Oftewel: dat hele trainen bracht me niks.

Want het goud komt pas na de weerstand.  Een beetje bewegen is leuk, maar brengt je weinig. Dat zou de basis moeten zijn: van daaruit kun je jezelf gaan opbouwen. Ik besloot dat ik het anders ging doen. Ik wilde weer in die ‘onveilige’ zone terecht komen. Daar waar de magie plaatsvindt.

Een goed gebied boordevol weerstand

En dus ging ik met Ronald mee CrossFitten. CrossFit is een grote dis-comfortzone voor mij. Ik ken niet alle oefeningen, ik snap niet alle technieken, ik weet niet wat we gaan doen van tevoren en ik ga iedere training weer over mijn eigen grenzen. Daarnaast doen ze dingen die ik zelf nooit zou doen. Oftewel: een mega goed gebied om te verblijven: boordevol weerstand en dus boordevol potentieel goud!

Functional Fitness

Ik gun jou ook zo’n ervaring als ik dat heb bij CrossFit. Ik ga nu 5 dagen in de week.

Zware gewichten tillen is het beste cadeau wat je jouw lichaam kunt geven. CrossFit is gericht op ‘Functional Fitness’: oftewel, de oefeningen zijn te herleiden naar jouw dagelijks leven. Zware boodschappentassen kunnen slepen, boomstammen verplaatsen, spelen met je kids aan de ringen en weg kunnen rennen als je wordt aangevallen.

Jouw groei ligt achter jouw weerstand

Als je nu denkt ‘Ja, nou dat is dus niks voor mij!’, dan is de kans groot dat het juist wél wat voor jou is. Dat je jezelf juist een cadeau geeft als je het wel een kans geeft. Geef jezelf eens een half jaar. Een half jaar minimaal 3 keer per week naar een goede CrossFit box. Daar zullen ze je mega goed begeleiden (totaal anders dan in een normale gym, waar eigenlijk geen begeleiding is). Ik weet zeker dat er van alles gaat gebeuren in dat half jaar.

Je wordt, sterker, gezonder, valt af en/of verliest vet, wordt trots op jezelf, wordt lenig, ontmoet toffe mensen, krijgt meer energie en gaat meer ‘moeilijke’ uitdagingen in je leven makkelijker aan. Dit is het minimale wat je gaat bereiken. Het kan alleen maar meer worden.

Wat dit te maken heeft met locatie onafhankelijk werken?

Je bewust zijn dat het niet ‘makkelijk’ hoeft te gaan. Je realiseren dat het goud achter de weerstand ligt. En hoe kun je je daar beter van bewust zijn dan dat je daar iedere dag (of 3 keer per week) mee wordt geconfronteerd? Je wordt dan comfortabel in het oncomfortabele. En als dat gebeurt, is geen stap in jouw leven meer te groot, te eng of te onzeker.

Dan is de regie in jouw leven weer in jouw handen!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *