Wat is jouw #1 waarom? Waarom sta jij iedere dag op? Wat is jouw reden om überhaupt aan de dag te beginnen? Wat is jouw grootste drijfveer?

En wat nu als je die niet helder hebt? Waarom ben je hier dan eigenlijk? En hoe hou je dat in hemelsnaam vol?

Zonder waarom door het leven

Als ik in de wereld rondkijk, zie ik veel mensen onbewust leven. Ze doen maar wat. Uiteindelijk doen we allemaal ‘maar wat’. Maar dat krijgt toch net even wat meer zin als je weet waarom je het doet.

Als je die reden van jouw bestaan niet helder hebt, zal het een stuk lastiger zijn alle snelle veranderingen van het leven en de ‘bijzondere’ gebeurtenissen te ‘begrijpen’.

Het ontbreken van een echte reden om te leven zal jou wellicht wat ‘gelaten’ maken. Een beetje ongeïnteresseerd en misschien zelfs wat negatiever dan goed voor jou (en jouw omgeving) is.

Ver verwijderd van jouw purpose

Als je opgroeit gebeuren heel veel dingen die je als kind misschien niet ziet, niet snapt of je niet teveel mee bezig wil houden. Als je groter wordt, wordt dit meer dagelijkse kost. Denk hierbij aan rekeningen betalen, onrecht, relationele moeilijkheden en verlies van dierbaren.

Allemaal zaken waardoor je makkelijk wordt opgeslokt in de race van de dag. Je hebt niet zo heel veel tijd om je af te vragen of je hier nog wel achter staat. Of je hier wel gelukkig van wordt.

Je doet gewoon. Zonder vragen te stellen, zonder echte geluksmomenten wellicht. Gewoon praktisch en verstandig. Nadenken over waarom je het allemaaldoet is ver naar de achtergrond geschoven.

Je doet gewoon. Punt.

Waarom een Waarom?

Maar ja, als je nu eenmaal niet zo goed weet waar je het allemaal voor doet, maar je wilt wel meer uit het leven halen, hoe kom je daar dan achter?

Misschien ken je wel dat gevoel van intense warmte als jij van waarde bent geweest. Vaak is dat van waarde voor een ander. Op een vlak in de wereld waarvan jij vindt dat het anders kan en moet.

Dat gevoel is zingeving. Het gevoel van ertoe doen, gewaardeerd worden en gezien worden.

De mens is gemaakt voor zingeving. We worden graag gezien. Liefst ook door de ander.

Het kan zijn dat je reeds ver verwijderd bent van die behoefte. Dat je een soort overlevingsmechanisme hebt geactiveerd: het is ‘makkelijker; je niet bezig te houden met de intens gevoelige kant van het leven, omdat dat ook pijn kan doen.

En dat begrijp ik. Soms is ‘vlak’ leven en stuk beter te handlen dan te kiezen voor die hoge pieken en diepe dalen. Maar geloof me; die combinatie is prachtig.

Het is zinvol jouw Waarom boven water te krijgen; dan ga je zingeving ervaren en ben je sterker om de ellende te dragen die het leven jou biedt.

Het leven beleven met zin, is zoveel waardevoller dan ‘zinloos’ door het leven te gaan.  Zinloos wil niet zeggen dat je nutteloos bent; dat is totaal wat anders. 

Het woord ‘zin’ is de drager van zingeving. Van van betekenis zijn voor de wereld. Van waarde leveren aan jouw bestaan. In mijn ogen draait ons leven om zin. 

Het ging nooit om zoveel mogelijk te verzamelen: het gaat om zoveel mogelijk zingeving te creeeren. Zinvolle dagen beleven. Dat is mijn doel in het leven.

Een Waarom helpt je daar iedere dag bij.

Hoe ontdek je jouw Waarom?

Het is zinvol stil te staan wat jouw Waarom is. Als je die nog niet helder hebt.

Denk eens na; wat wil jij achterlaten aan de wereld? Wat is de reden dat je iedere dag opstaat?

En probeer dan eens groter te denken dan ‘Om mijn kinderen te zien opgroeien’. Want, natuurlijk is dat een heel goede reden om wakker te worden, maar jouw grotere Waarom gaat nog verder.

Wat zou je willen dat jouw kinderen vol trots over jouw handelen gaan zeggen?

Wat vind jij zo belangrijk dat je daar iedere dag mee bezig wilt zijn?

Misschien dat deze vragen nu heel ver weg staan van jouw leven. Simpelweg omdat je het niet weet of beleeft. Maar die transformatie naar een zinvol leven begint bij het erkennen van jouw Waarom.

Pas als jouw Waarom bekend is bij jou, kun je jouw dagen daarop af gaan stemmen.

Ga eens in gesprek met jouzelf. Ga eens luisteren naar wat jouw hart, intuïtie, gevoel, hoe je het ook wilt noemen, het allerliefste wil.

En laat je dan eens niet beperken door de stemmetjes in jouw hoofd die jou hiervan af willen houden. Stemmetjes als’ ja, hoe kun ji daar nu aan bijdragen…’ , ‘Dat doen al zoveel mensen…’, ‘Wat weet jij hier nu van…’.

Die stemmetjes mag je negeren.

Ga maar de ruimte geven aan jouw ziel. Aan jouw zin. Ga maar schrijven wat er in je opkomt. Zoveel als je kunt. Zonder te beoordelen wat daar staat.

Schrijf je maar leeg. Je zult zien als je veel geschreven hebt, dat er veel staat waar je ‘niet echt’ iets bi voelt.

Maar het gaat om die ene zin waarvan jouw hart een ‘sprongetje’ maakt. Waarvan je denkt; ‘Dat lijkt me zo fijn’.

Dat is waar je een verschil wilt maken. Waar je aan bij wil dragen. Waar je iedere dag even hardop over wil praten. Lukt je dit in een keer? Nee, misschien niet. Misschien moet je wel 5 x aan het schrijven slaan. En leren luisteren naar jouw ziel. Maar geef niet op. Leven met een Waarom maakt alles anders.

Jouw Waarom dagelijks leven

Uiteraard maakt het alleen alles anders, als jij daar actie op neemt. Niets gaat vanzelf. Dus ook jouw zingeving komt niet zomaar. Als jouw Waarom helder is, kun je stappen gaan nemen.

Draagt jouw werk hier aan bij? Spreek je voldoende gelijkgestemde mensen over jouw Waarom? Krijgt het de aandacht die het verdient?

Grote kans dat dit allemaal nog niet het geval is. En dat geeft niks: je hebt ten slotte pas net jouw Waarom ontdekt.

Je kunt nu dagelijks jouzelf ‘controleren’ op het bewaken van jouw Waarom. En de acties die je neemt om daar steeds wat meer aan bij te gaan dragen. Dat gaat niet vanzelf. Dat vergt inzet.

Ik raad je aan dit procesmatig te doen: iedere dag een beetje. Dan wordt het een gewoonte.

Wanneer het een gewoonte wordt voor jou om jouw Waarom te bewaken en na te leven, zul je zingeving ervaren. ’S Avonds voldaan in slaap te vallen.

Jouw zorgen om ‘futiliteiten’ zullen verminderen; jij hebt ten slotte een groter doel dan praktische zaken.

Zinvolle dagen bieden een goed leven. En er is geen beter leven dan een goed leven.

Heb je hulp nodig met het ontdekken van jouw Waarom en hoe je daar jouw werk van kunt maken?

Start dan hier.

Bekijk ook eens mijn video’s op YouTube; daar deel ik veel over locatieonafhankelijk werken en leven.

Maak er een zinvolle dag van, Liefs Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *