Wakker jouw vuurtje aan: waar word jij gelukkig van?

Waar gaat jouw vuurtje van branden? Waar word jij nu echt gelukkig van? Veel mensen aan wie ik deze vragen stel, weten het niet precies. En ze vinden dat vervolgens erg stom van zichzelf. ‘Hoe kan het nou dat ik niet weet wat mij gelukkig maakt?!’ Ik weet dat wel: je hebt het in je leven nauwelijks ‘geoefend’ om te voelen waar je gelukkig van wordt, toch?

Doe vooral waar je gelukkig van wordt

Als ouder zeggen we het vaak tegen onze kinderen: ‘je moet doen waar je gelukkig van wordt’. Toch is de praktijk vaak het tegenovergestelde van doen waar je gelukkig van wordt. Je moet namelijk naar school. Natuurlijk: daarbuiten mag je doen wat je leuk vindt. Maar, je moet wel op een teamsport om te leren samenwerken, je moet wel groenten eten die je goor vindt en je moet wel mee naar verjaardagen van tantes met haren op hun neus.

Verder mag je uiteraard doen wat je leuk vindt! Behalve na het eten, want dan is het donker en gevaarlijk om naar buiten te gaan. En je moet wel vroeg naar bed, want je moet ten slotte morgen weer naar school. Maar, doe vooral waar je gelukkig van wordt…..

Geloof jij er nog in?

Is het zo dramatisch? Nee, natuurlijk niet. Want in heel veel van die ouderlijke boodschappen zit wel een goede bedoeling. Alleen, ik snap wel dat je als kind niet meer zo ‘gelooft’ in het feit dat ‘je alles mag doen waar je gelukkig van wordt’.

Je pikt al snel op dat jouw keuze met de ratio genomen meer support krijgt. Wanneer jij praktische en verstandige beslissingen neemt, zullen je ouders over het algemeen tevreden zijn. Want in de praktijk betekent dit namelijk dat je jouw huiswerk netjes maakt, op tijd op school verschijnt, beleefd bent tegen stomme docenten en een goede vervolgopleiding kiest met veel carrièrekansen.

Wat leuks maken van de situatie

Je merkt al snel aan alles dat dat de sfeer ten goede komt: wanneer je doet wat maatschappelijk geaccepteerd is. En dan ga je daar maar wat leuks van maken. Je draait het om: je gaat wat leuks maken van de situatie. In plaats van dat je een leuke situatie voor jezelf gaat creëren.

Zie je het verschil? In de eerste situatie ben jij niet de ‘bron’, niet degene die creëert, maar de uitvoerder en jouw veerkracht maakt daar wat moois van. Ondanks dat dit soms veel moeite en strijd kost. 

Strijden om je geluk te realiseren

In de tweede situatie ligt het strijden en de moeite aan het begin: je gaat strijden om jouw geluk te realiseren. Om zingeving te ervaren. Om te gaan doen waar je écht gelukkig van wordt, ondanks dat dat misschien weerstand kost. Je bent bereid om door die ‘dikke stront’ heen te gaan omdat je aan alles voelt dat jouw hartje daar sneller van gaat kloppen. Dat jouw vuurtje daarvan aangaat.

Wanneer je iets niet regelmatig oefent, zal je het niet leren. Je zal er nooit echt goed in worden. Competentie vereist herhaling en oefening. Als jij niet vanaf je jeugd zeer regelmatig luistert naar je ziel, is de kans niet zo groot dat je dat nu ‘ineens’ wel kunt.

Kruip in je hart en kijk om je heen

‘Ik ga nog even nadenken hoor waar ik gelukkig van word’. Je hoeft daar als het goed is niet over na te denken. Het is namelijk een kwestie van in je hart ‘kruipen’ en registreren wat je daar ziet. Er komt geen verstand, denkwerk of mogelijke obstakels aan te pas. Het gaat om je gevoel.

Dat denkwerk is het gevolg van het ‘oefenen’ van verstandige en praktische keuzes. Daar ben je wel beter in geworden. Als je ergens goed in bent, is het moeilijk om het te ‘laten’ en om het niet te doen.

Vaak wordt jouw vraagstuk waar je gelukkig van wordt overladen met ‘gedachten’.

‘Hoe kan ik dat nu zomaar gaan doen?’
‘Hoe kan ik daar mijn geld mee verdienen?’
‘Wat voeg ik nu toe?’
‘Wie zit er nu op mij te wachten?’
‘Hoe kan ik hier mee beginnen?’

Allemaal gedachten die jouw gevoel opzij drukken en dus ook je geluk. Teveel open einden om vol voor dat gevoel te gaan.

Ga jij de uitdaging aan?

Ik wil je graag uitdagen: ga eens iedere dag 10 minuten zitten met pen en papier en schrijf eens vanuit je ziel. Blijf maar schrijven, het maakt niet uit wat er uit jouw pen komt. Je zal zien dat wanneer je dit regelmatig doet, er steeds ‘betere’ (lees duidelijke) boodschappen van jezelf aan jezelf op papier komen te staan. Dit is de manier om te gaan doen waar jij gelukkig van wordt.

Zoek het goud op

Jouw Goud zit al in jou. Ga het maar opzoeken. Ga maar de shit van jezelf afhalen. Ga maar ontwikkelen: laagjes eraf halen om de kern te ontdekken. Daar ligt jouw vuurtje!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *