Hoe overleef je de voorbereiding van een reis van 7 maanden?

Ik stelde deze vraag aan verschillende mensen en zij deden het allemaal net op een manier die mij niet helemaal aansprak. Het klonk als veel geplan, veel lijstjes en veel ‘gedoe’.

Dus deed ik de voorbereiding op mijn eigen manier: procesmatig. Ik wist waar ik heen wilde en wist wat ik daarvoor moest doen. Dat deed ik iedere dag. En kwam dus uiteindelijk daar waar ik wilde komen. Is het zo simpel? Ja!

Iedere dag een beetje

Natuurlijk voelde het niet iedere dag ‘simpel’, maar ik hoefde alleen maar het proces van de voorbereiding gaande te houden. Iedere dag een beetje. Met als gevolg dat ik geen stress had. Ik was ruim op tijd. Ik had alle vertrouwen in Ronald en zijn planning met betrekking tot de technische zaken en kon dat dus volledig loslaten. Uiteraard bemoeide ik me daar van tijd tot tijd wel mee: gewoon omdat ik een vrouw ben. ‘Uhm Ronald, zullen we vandaag die haakjes ophangen voor de planten?’ ‘Je wilt dat ik ze vandaag ophang, Lies? Was it that obvious?! 

Ik wist dat het ging lukken

Ik heb nachten wakker gelegen: uiteraard. Maar niet met de zorg of alles op tijd ging lukken tijdens de voorbereiding. Ik wist dat het ging lukken. Vanaf het moment dat we besloten dat we zouden gaan, wist ik dat het ging lukken, omdat ik doelen behaal. Dat is wat ik doe. Ik deed dat jarenlang fysiek, met mijn fitness doelen en ook zakelijk.

Zelfs als klein meisje, toen ik een wedstrijd had met mijn paarden, was ik een ‘doelenbehaler’. Ik wist exact wat het einddoel was: op een bepaalde tijd met alle spullen dat paard in de trailer hebben staan. En ik wist wat ik daarvoor moest doen. Ik was nooit te laat, ik was nooit iets vergeten en ik had nooit stress. Ik was mega zenuwachtig: dat wel. Of de wedstrijd wel zou gaan zoals ik zo graag wilde. 

Alles is te leren

Blijkbaar kun je ‘doelen behalen’ gewoon leren en daar ook beter in worden. Ik ben er ondertussen mega-goed in geworden. Laat mij een plan maken en jij zal jouw doel behalen. Zo ging het ook met dit plan, mijn hele plan om locatie onafhankelijk te worden, alles op tijd te regelen en de reis te realiseren. Ik maakte een goed plan voor de voorbereiding. En je weet het: een goed plan hoef je alleen maar te volgen! Zelfs dat klinkt simpeler dan het blijkt te zijn voor velen.

Stress om niets

Consistentie gaat ervoor zorgen dat je jouw doelen gaat behalen. Als jij iedere dag doet wat je moet doen. Mijn voorbereiding en plan waren zo relaxed dat ik me zorgen ging maken om ‘onzin’. Ik heb geen stress gehad om de planning. Ik maakte me druk om de boodschappen. Hoeveel wraps moet je meenemen als je 7 maanden weggaat? Alsof we nergens boodschappen kunnen doen. Je kunt het maar ergens druk mee hebben hé?

Een voorbereiding met moodswings

Bij de voorbereiding van onze reis kwamen ook veel emoties kijken. Vreugde, angst, blijdschap en intens verdriet. Het volgde elkaar allemaal in een rap tempo op.

Ik zei ooit: ‘het voordeel van moodswings is dat je dus altijd snel weer in een andere mood terecht kunt komen’. Daar heb ik me veel aan vast moeten houden tijdens de voorbereiding van onze reis. Iedere dag wisselde mijn emotie een keer of 10. Zodra vreugde omsloeg in angst, hoefde ik mijzelf maar 1 vraag te stellen: wat is er feitelijk veranderd aan de situatie sinds die vreugde?

Wanneer er echt een duidelijk feit was waardoor ik angst mocht voelen, dan mocht ik daar van mijzelf in meegaan. Wanneer ik geen feitelijke verandering kon aanwijzen, dan moest ik die angst van mijzelf loslaten en de vreugde weer laten overheersen. Vaak was er namelijk helemaal niets veranderd. Behalve ik. Ik was veranderd: ik haalde mij van alles in mijn hoofd en zag beren op de weg. En die hadden eigenlijk helemaal geen toegang op die weg: zij verzieken namelijk een hoop.

Zinloze angst

Natuurlijk: het hoeft niet altijd alleen maar leuk te zijn tijdens de voorbereiding van je reis. Maar zinloze angst ervaren en daardoor beïnvloed worden, dat was wat ik in ieder geval niet wilde.

Angst of we geen pech zouden hebben.
Angst of we geen ongeluk zouden krijgen.
Angst of we het wel goed deden.
Angst of ik dit Leff wel aan moest doen.
Angst of ik dit Djenn wel aan moest doen.
Angst of we financieel niks over het hoofd zagen

Allemaal zaken die we, of goed hadden afgedekt, of niet af te dekken waren. Zinloze angst dus. Hoe neem je daar afscheid van? Negeren, verwaarlozen of wegstoppen?

Jij bent stoerder dan je angst

Ik koos ervoor om de angst onder ogen te zien. Het diep aankijken en dan zeggen: ik geef jou geen podium! Dat hardop zeggen werkt. Dan ben jij ‘stoerder’ dan je angst en heb je het actief overwonnen.

Het gaat niet alleen maar om ‘winnen’. Het gaat om weerstand opzoeken en daar sterker van worden. Groeien in de breedste zin van het woord. Ik ben dol op weerstand. Zelfgekozen weerstand, welteverstaan. De sh*t die ik bewust kies, vastpak en overwin. 

Dat is waar ik van groei en waar ik sterker van word. Dat begint dus al bij de voorbereiding. 

Ik word niet sterker van gemak.
Ik word niet sterker van voorspoed.
Ik word niet sterker van mazzel.

Ik word sterker van strijd.
Ik word sterker van tegenslagen.
Ik word sterker van weerstand.

Kies jouw eigen strijd en groei! Dat gun ik je zo. 

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *