Neem jij verantwoordelijkheid over jouw leven?

Weet je wat iedereen die jij volgt op social media gemeen hebben? Zij hebben verantwoordelijkheid genomen over hun eigen leven. Zij wijzen niet naar anderen. Wachten niet op anderen. Zij tonen eigenaarschap en pakken hun verantwoordelijkheid.

Overnight succes

Denk jij dat het succes is komen aanwaaien bij de mensen die jij volgt op social media? Nou, ik kan je een ding vertellen: het komt niemand aanwaaien. Zelfs niet als het daar alle schijn van heeft.

Succes bereik je niet overnight: daar zit een bak aan voorbereiding aan vast. De mensen die jij graag volgt omdat zij hun droom hebben gerealiseerd, hebben geen ‘geluk’ gehad. Voor hen was het niet ‘makkelijk’. Zij hebben knetterhard gewerkt om te bereiken wat zij nu graag delen.

Je realiseren dat overnight succes niet bestaat is al een stap. Dan ben je misschien al wat minder ongeduldig.

Wat is verantwoordelijkheid?

Als je je dan vervolgens gaat afvragen wie zijn taak het eigenlijk is om jouw droom te realiseren, mag ik hopen dat je je realiseert dat dat jouw verantwoordljkheid is. Niet van iemand anders. Het is handig om te weten wat verantwoordelijkheid is.

Verantwoordelijkheid is vooral bewustzijn. Bewustzijn van wie ‘de plicht’ is. Je realiseren voor wie de taken zijn die bij het doel horen. Van wie zijn de taken die horen bij het realiseren van jouw droom?

Verantwoordelijkheid nemen

Tof als je weet van wie de taken zijn die horen bij het realiseren van jouw droom. Grote kans dat je heel makkelijk antwoordde: ‘Ja van mij natuurlijk!’ Ja natuurlijk zijn het jouw taken: de verantwoordelijkheid ligt geheel bij jou als het gaat om het invullen van jouw eigen leven.

Die wetenschap gaat jou alleen nog niet in de gewenste situatie brengen. Kennis is pas waardevol als je het toepast. Oftewel: nu begint het pas. Nu gaat het er om of je ook die verantwoordelijkheid gaat némen.

Of je gaat doen wat je moet doen, Of jij jouw taken gaat uitvoeren. De taken die leiden naar jouw gewenste levensstijl.

Ben jij bereid die verantwoordelijkheid te nemen? Zo ja; hartelijk dank namens jou. Niemand anders gaat het doen namelijk. Dus nu jij die verantwoordelijkheid gaat nemen, zullen jouw dromen gerealiseerd kunnen worden.

Afschuiven is opschuiven

Doe je dat niet en blijf je anderen ‘de schuld’ geven, schuif jij jouw verantwoordelijkheid af, dan zullen jouw dromen opschuiven. De toekomst in. Net zo ver en zo lang als jij blijft afschuiven.

Realiseer je dit goed. Niemand anders dan jij is verantwoordelijk voor jouw leven.

Niet jouw ouders.

Niet jouw ex.

Niet jouw kinderen.

Niet de overheid.

Niet jouw werkgever.

Niet jouw omgeving.

Alleen jij.

Dit is jouw klus. Jij mag deze droom gaan realiseren. Schuif zoiets belangrijks al jouw leven niet af op een ander. Dit wíl je zelf doen.

Makkelijk is anders

En nee, dat is niet altijd leuk als je alles zelf moet doen. Dat is niet altijd makkelijk.

Sterker nog: verantwoordlijkheid nemen brengt heel veel hobbels, ongemakken en gedoe met zich mee.

Maar die hobbels, ongemakken en gedoe heb je ook als je niet jouw wensen kunt vervullen in jouw leven. Dus kies jouw hobbels, ongemakken en gedoe; welke heb je liever? Die anderen voor jou creëren of welke jij zelf kiest omdat zij toebehoren aan het realiseren van jouw gewenste leven?

Ik raad je aan dat laatste te kiezen.

Je hoeft het niet alleen te doen. Ook als je de verantwoordlijkheid neemt, kun je nog steeds om hulp vragen. Verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen is niet hetzelfde als ‘alles goed moet kunnen’. Je mag hulp inschakelen waar nodig. 

Maar ook daar hoef/mag je niet verachten dat anderen het voor jou gaan fixen. Zij gaan jou ondersteunen: jij blijft verantwoordelijk. Pak die regie: hoe lastig het soms ook is.

Nog nooit was er iemand die spijt had van het nemen van zijn verantwoordelijkheid.

Realiseer je goed voor wie je het doet; voor jou. Je zult jouzelf eeuwig dankbaar zijn.

Wil je hier eens over sparren: plan gerust een videogesprek in; dan denk ik even met je mee.

Liefs, Liesbeth

ps vond je dit leuk om te lezen; check dan mijn boek eens hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *