60% van de startende ondernemers stopt binnen 5 jaar

Veel mensen dromen ervan: een eigen bedrijf starten. Wat zij niet weten is dat het ondernemerschap een skill is die niet bij iedereen is aangeboren. Stopt dan echt 60% van de startende ondernemers binnen vijf jaar?

Helaas wel. Starters willen de vrijheid, de luxe, het gemak en ‘eigen baas’ zijn. Een mooi streven. Voor veel startende ondernemers zijn deze feiten alleen maar een droom. De meeste startende ondernemers struggelen, hebben het zwaar en hebben alles behalve vrijheid. Hun inkomen ligt niet ver naast het inkomen in loondienst, het aantal uren wat zij werken ligt echter een stuk hoger en het gemak is niet vanzelfsprekend. Zijn alle startende ondernemers dan gedoemd te mislukken? Welnee! 

Ondernemen is topsport

Je ziet een groot verschil tussen de startende ondernemers die ‘hand in eigen boezem’ steken en diegene die zich laten begeleiden. Ondernemen is topsport. Iedere dag weer doen wat je moet doen. En dan niet wat je denkt dat je moet doen, maar echt doen wat jouw bedrijf nodig heeft! Een sterk plan maken, waarmee jouw bedrijf stabiel kan worden en zal blijven. Niet ‘hoppen’ van het ene idee naar het andere idee. Dat is geen stabiliteit, dat zorgt niet voor herkenning en dat brengt onrust bij jou én bij de klant.

Laat je coachen

Zorg dat je weet wat je aan het doen bent. Laat je coachen. Er is geen enkele topsporter of topondernemer die zich niet liet coachen. Weten zij dan niet wat zij moeten doen? Natuurlijk wel, maar zij weten ook hoe lastig het is om ‘on track’ te blijven. Met name als het even wat minder makkelijk gaat. Probeer de angel er maar eens uit te halen. Als je zelf dicht op jouw bedrijf zit, is het een stuk lastiger om overzicht te krijgen.

Een coach kan dat voor jou oplossen, zodat je exact weet wat je moet doen om jouw doelen te bereiken. Het is fijn om iemand te hebben die net even vanuit een ander oogpunt naar alles rondom je business kijkt. 

Een vak apart

Je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je het zomaar allemaal ineens kunt. Ondernemen is een vak apart, zeker als startende ondernemer.

Niemand gaat jou vertellen wat je moet doen.
Niemand gaat jou vertellen wanneer je dat moet doen.
Het komt aan op jouw eigen visie en discipline!

Zuinig op onze energie

En dat is mooi, maar ook ontzettend lastig. Een mens is heel goed in staat om zichzelf iets wijs te maken. We geloven het graag als iets ons ‘goed’ uitkomt. Denk aan ‘dat ene koekje maakt echt niet uit hoor’, als je aan het lijnen bent. Of ‘ze snappen heus wel wat ik bedoel met deze mail’. We hebben namelijk geen zin om weer ‘nee’ te zeggen tegen dat koekje.  We hebben geen zin om ons echt te verdiepen in de klant, zodat we weten wat hen wel en niet aanspreekt.

Een mens is van nature lui. Wij zijn zuinig op de energie die we hebben. We lopen niet van nature een tandje harder, daar hebben we een zetje voor nodig. We sparen het liefst onze energie voor ‘moeilijke’ tijden. Voor als de leeuw komt.

Strijden als startende ondernemers

Dit is het moment lieve starters: de leeuw is hier. Je zal moeten vechten voor jouw bestaansrecht. 
Je moet strijden om jouw hoofd boven water te houden. Wees slim en vraag daar hulp bij: je hoeft het niet alleen te doen! Het gemiddelde cijfer van ingeschreven starters is hoger dan ooit. Is dat uit ontstaan van een droom die zij wilde realiseren of was dat misschien noodzaak voor velen?

Geen starters maar stoppers

Het aantal stoppers ligt ook hoger dan ooit. Hiermee wordt het antwoord op de vorige vraag snel duidelijk. Ondernemen was nooit zo uitdagend als dat het momenteel is. Wat is de reden dat jij denkt dat je het wel alleen moet kunnen? Wees wijs en laat je begeleiden, zodat jij daadwerkelijk jouw droom kunt beleven, door het Zelfstandig Ondernemerschap. Zorg dat het geen nachtmerrie wordt, doe het samen. Niet alleen. 

Wil je weten hoe ik je kan begeleiden naar die Vrijheid binnen jouw bedrijf? Laten we eens afspreken!

Ben je benieuwd naar mijn ondernemers leven? Volg dan mijn video’s op Youtube!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *