De dunne lijn op social media tussen geïnspireerd worden en afgeleid zijn

Social media: goud en vergif tegelijk als je het mij vraagt. Goud omdat je er zoveel kennis en informatie kunt delen en vinden. Vergif omdat je er zo makkelijk in kunt verdwalen. Het is een dunne lijn: geïnspireerd worden en afgeleid zijn. Het is maar net wanneer jij over die dunne lijn gaat.

Verslaafd aan social media

Ik hoor en zie het veel om mij heen: mensen zijn min of meer verslaafd aan social media. Zo mag je het volgens hen niet noemen, maar de drang om de telefoon te pakken en te gaan scrollen is (ongezond) groot.

‘Ik haal er veel inspiratie uit’ is vaak een verklaring. Zeker: op social media vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol, gezond, welvarend, vermogend en verbonden te raken. De vraag is alleen: hoeveel kennis kun je ‘stapelen’? Wanneer is het vergaren van de kennis en ‘inspiratie’ het doel in plaats van het middel? Het doel is tenslotte jouw leven. Niet dat van een ander.

Zodra social media niet meer slechts een middel is, is de kans groot dat je wordt afgeleid. Afgeleid van datgene wat jij moet gaan doen. Wat je moét gaan doen met de kennis en inspiratie die je reeds hebt opgedaan.

Het verschil tussen succes en een onveranderde situatie

Dat dunne lijntje overtreden is het verschil tussen succes en een onveranderde situatie. Wanneer je social media namelijk gebruikt als inspiratie en je zet die kennis in vóór jou, zal je jouw successen gaan behalen.

Maar verdrink je in social media? Dan zal je uitsluitend naar het succes van anderen kijken. De mensen die zich niet lieten afleiden en wel hun droom wisten te realiseren.

Wanneer heb jij het door?

Misschien ken je het wel: je gaat met een specifiek doel ‘even’ op Instagram kijken. Je wil graag eens kijken hoe ‘anderen’ dat doen: dat droomleven leiden. Je even laten inspireren. Om op die manier in de juiste vibe en energie te komen en ideeën op te doen voor jezelf. Dat gaat 5 minuten goed.

Voor je het weet zit je door te klikken op vakantiefoto’s van iemand die je niet kent. Wanneer heb jij het door? Dat je de dunne lijn bent overgegaan? En dat je niet meer geïnspireerd raakt, maar wordt afgeleid?

Alles behalve iets goeds

Die afleiding brengt je eigenlijk niets goeds. Het brengt je van alles tho: onzekerheid, twijfels, een gevoel van onvermogen, tijdsbesteding, opvulling van leegte en bedenk zelf ook eens wat het jou brengt.

Je bent er met open ogen ingetuind. Dit is wat de diverse platforms voor jou in gedachten hadden: jou afleiden zodat je uren gebruik maakt van hun platform. Kunnen zij mooi advertenties laten zien aan jou. Ongemerkt misschien, maar zij krijgen er voor betaald.

Laat social media voor je werken

Herken je dit? Neem jezelf vooral niet kwalijk dat je er in bent getrapt: je bent ook maar een mens. We maken deze ‘fout’ allemaal. Hoe je dit kunt voorkomen en wel gewoon jouw droom kunt realiseren?

Door social media alleen maar vóór je te laten werken. Door uitsluitend te produceren op deze media. Dus niet als consument te kijken, maar als producent te plaatsen. Zet jouw boodschap in de wereld en kies zorgvuldig wie jij ‘volgt’. Liever nog: volg niemand anders dan de mensen die jou willen helpen jouw droom te realiseren. Trouwens: volg je mij al?

Houd de regie

Ga niet oneindig scrollen en je tijd verspillen, maar plaats actief berichten op social media en reageer op de reacties die daarop komen. Houd de regie over je eigen tijdsbesteding!

Je wordt er niets beter van als je scrolt. Als je ‘ontspannen’ zit te bladeren door foto’s van vreemden. Het ontspant niet. Dat denk je misschien. Maar het is vermoeiend voor jouw brein en het zal jou niet verder helpen. Maak jezelf niet wijs dat dat wel zo is. Dan wint jouw (luie) oerbrein het. Je kunt beter aan de bak gaan: ga produceren en creëren. Ga jouw boodschap delen met de wereld. Hoe eng dat ook is.

Van consument naar producent

Hoe je die switch maakt van consument naar producent? Begin eens met tegenover ieder uur consumeren, een uur produceren te zetten. Dan kom je er snel van terug, geloof mij maar.

Tegelijkertijd krijg je dan ook een hoop gedaan. Heb je enig idee wat een uur per dag produceren voor mega grote verandering kan zorgen in jouw leven? Ik weet wel wat dat voor je kan doen. Alles! Het wordt het verschil tussen: kijken naar hoe anderen jouw droom beleven en zelf jouw droom realiseren.

Tijd voor actie

Ik hoor het je denken: ‘ja maar Lies, jij deelt deze boodschap nota bene via social media, waarom doe je dat als je vindt dat wij hier weg moeten?’

Omdat ik weet dat ‘iedereen’ hier is: op de social media. En dus zet ik het kanaal in om je hier weg te krijgen. Om je in actie te brengen. Ondanks dat ik weet dat slechts enkelen ook daadwerkelijk social media zullen gaan inzetten als middel in plaats van het als doel te behouden.

Dat kleine groepje mensen zijn de mensen die over een jaar hun droom hebben gerealiseerd. Je kunt vandaag nog de verandering aanbrengen in jouw leven.

Wat ga jij doen?

PS: wil je hier hulp bij? Plan even een videogesprek in: dan bespreken we het een en ander even.

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *