Keuzevrijheid of reizen: wat is het doel?

Is reizen het doel? Die vraag wordt ons nog wel eens gesteld. “Wil je dan alleen nog maar reizen?” Vaak is dat een reactie op mijn antwoord op de vraag of we alweer ‘gewend’ zijn in Nederland. Mijn antwoord is daarop namelijk: niet echt. Maar dat hoeft ook niet, we blijven reizen. Reizen is niet ons doel. Reizen is een gevolg van keuzevrijheid. 

Thuis

Terwijl ik deze blog schrijf zijn we in Spanje. Deze keer voor een kleine maand onderweg. We rijden een prachtige route door de Pyreneeën en zagen machtig mooie plekken van Spanje en nu dus ons ‘thuis’. Thuis in ons thuis in Sanet y Negrals. Twee huizen van mijn ouders waarvan er eentje echt ‘mijn’ huis is. Ik heb zelfs nooit geslapen in dat andere huis. We zijn eigenlijk niet zo lang in Nederland geweest na onze laatste reis voordat we weer op pad gingen met Oliver. We hoefden niet echt te wennen en konden dat ook niet echt.

Niet kunnen wennen

Ik ervaarde stress, een hogere hartslag en kortademigheid. Ik voelde druk. Druk die ik lang niet had gevoeld. Ligt dat aan het land? Misschien niet. Misschien geloof ik het graag dat ik ‘elders’ meer op mijn plek ben. Ik weet niet zo goed waar, maar in ieder geval een plek waar ik keuzevrijheid heb.

Wat de oorzaak ook is, het maakte het gevoel niet minder rot. Ik kon niet wennen. Ondanks alle dierbaren die ik weer kon zien. Zij hebben niets met mijn ‘niet kunnen wennen’ probleem te maken.

Reizen en keuzevrijheid

‘Wil je dan alleen nog maar reizen?’, vraagt men wat ongelovig. Hoe kun je daar nog gelukkig van worden, ik zie het ze denken. Nee, mijn geluk en welzijn hangt niet af van alleen maar reizen. Ik voel me het beste wanneer ik de keuzevrijheid heb. Wanneer ik kan kiezen wat ik wil doen, wanneer ik dat wil doen en hoe ik dat wil doen.

Reizen of in Nederland blijven. Ik word gelukkig van keuzevrijheid. Omdat ik weet dat die keuze beperkingen mij ook weer verder zullen brengen. Zij zullen mij laten groeien als mens.

Zelfgekozen beperkingen

De periode dat ik wel in Nederland ben heeft namelijk iedere keer weer een goede reden. Meerdere goede redenen zelfs: mijn bedrijf nog sterker neerzetten onder directe leiding van mijn coaches, Ronald zijn voorbereiding voor de CrossFit Games, een huis kopen, onze Oliver klaar maken voor een overland reis naar China en het bouwen en verhuren van OlijfjeDat zijn zelfgekozen beperkingen in onze keuzevrijheid. Ik kies er bewust voor om even een langere tijd op een plek te zijn. Zo kan ik nog sterker en stabieler vertrekken als dit alles is geweest. 

Organisator van mijn leven

Ik leef niet alleen nu. Ik leef, met een beetje mazzel, over een paar jaar nog. Ik wil graag bouwen aan mijn leven, aan mijn business. Niet slechts deelnemer zijn, maar ook de organisator van het evenement: mijn leven. De organisator en de deelnemer hebben verschillende belangen. De deelnemer wilt slechts deelnemen, lol hebben, een krachtmeting doen en genieten. De organisator wilt juist echt een bijdrage leveren. Een bijdrage aan de maatschappij, aan de deelnemers en ook aan zijn of haar eigen missieIk ben graag de organisator van mijn eigen leven. 

Wanneer ik alleen maar gelukkig zou zijn tijdens het reizen, zou ik me alleen een deelnemer voelen. Daar is overigens niets mis mee. Begrijp mij niet verkeerd, deelnemers kunnen vaak ook onwijs genieten. Ik realiseer me heel goed dat ik extra kan genieten als ik daar zelfgekozen beperkingen tegenover zet. De organisatie van het geheel.

Moeilijke keuzes en een makkelijk leven

Dus nee: ik wil niet alleen maar reizen. Ik maak geen keuze tussen keuzevrijheid of reizen als doel, voor mij ligt er juist een verband tussen die twee. Ik wil mijn leven (het evenement) mega sterk neerzetten, dat kan ik door de keuzevrijheid die ik ervaar tijdens het reizen. En dat betreft mijn vermogen, mijn business, mijn relaties en mijn gezondheid. Op deze vlakken geeft het maken van moeilijke keuzes mij een ‘makkelijk’ leven. In de volgende blog zal ik je vertellen waarom dat is.

Denk nu eens na over de volgende vraag: Wil jij organisator of deelnemer zijn in jouw leven? Of beiden? En ben je momenteel wie je wilt zijn? Deel het gerust hieronder: ik lees het graag van je! 

Liefs, Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *