Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Stel: jij wilt heel graag locatie onafhankelijk worden. Je wilt vrijer leven, minder stress ervaren en meer vrijheid voelen. Je wilt de regie over je leven weer terug, maar je vindt het eng. Je bent bang voor wat er mis kan gaan. Je bent bang om je zekerheden los te laten.

Er zijn veel vragen die door je hoofd zullen spoken. Want wat als het niet lukt? Wat zal iedereen wel niet denken? Wat moet je dan? Stel dat het op niets uitloopt? Dat je toch niet gelukkig bent of dat je het niet kunt? Stel dat je met niets eindigt? En ik stel je dan de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren? 

In actie komen

In veel gevallen is dat: alles kwijtraken. Heel naar uiteraard. De vraag is alleen of je het zelf zo ver zal laten komen. Denk je niet dat wanneer iets ‘bergafwaarts’ dreigt te gaan, dat je dan in actie komt? Denk je niet dat als jij in nood dreigt te komen dat er dan een oermens in je opstaat die gaat vechten voor wat hij of zij waard is? Ik denk namelijk van wel.

Vechten, bevriezen of vluchten?

Dat is namelijk wat we doen: Fight, Flight or Freeze. In geval van nood zal je gaan vechten. In twijfelgevallen zul je wellicht gaan bevriezen of zelfs vluchten. Om die reden is daar ook de twijfel en onzekerheid die je nu voelt. Je oerbrein houdt jou kalm. Dat wil zeggen, dat probeert het. Zodat je oerbrein meer energie over heeft voor The Real Deal: het moment wanneer je écht in nood komt.

Niets doen is het ergste

Het ergste wat er zou kunnen gebeuren is naar mijn idee: dat je ziet dat je de verkeerde kant op gaat. Dat je niet gelukkig bent. Dat je merkt dat je het leven minder leuk gaat vinden, maar dat je niets doet. Niets doen is het ergste.

Dat je niet in actie komt om dat aan te passen en dat je ‘het’ allemaal maar laat gebeuren. Je laat de regie over je leven langzaam verdwijnen. Als een mak lam. Dat is, in mijn ogen, het ergste dat er kan gebeuren.

Neem de regie over je leven terug

En of dat nu gebeurt voordat je jouw droom gaat realiseren of erna, dat je niet meebeweegt met jouw dromen, jouw geluk en jouw leven in eigen handen neemt: dat is het ergste wat kan gebeuren. Eigenaarschap zal jou minder laten twijfelen, je bent zelf aan het roer. Wanneer je de regie over je leven terugneemt, zal je minder bang zijn, je stuurt het dan tenslotte zelf. Of je dat nu doet vanuit jouw huidige situatie of wanneer ‘het’ allemaal mis gaat: jij mag op jezelf vertrouwen!

Luister naar jezelf

Jij zal de juiste keuzes maken als je goed naar jezelf durft te luisteren. Laat je niet teveel in de war brengen door al die stemmetjes. Die stemmetjes die zijn niet van jou. Die hebben niets te maken met eigenaarschap.

Die stemmetjes willen dat jij Flight or Freezet, maar dat gaat niet gebeuren. Jouw oer-Jij wilt dat je Fight. Vecht voor wat je waard bent. Jouw leukste leven bijvoorbeeld.

Luister naar jezelf en neem de regie over je leven terug!

Liefs, 
Liesbeth

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *