Werk = plezier + competenties

Je weet niet of je huidige werk hét wel is en je wilt iets nieuws gaan doen. Wat mij betreft moet het werk wat je gaat doen een combinatie zijn van plezier en competenties. Werk waar je blij van wordt, maar ook waar je ontzettend goed in bent. Zodat mensen het graag alleen van jou willen afnemen. Ik denk graag met je mee. Waar moet je aan denken en welke eisen moet je stellen wanneer je zoekt naar je nieuwe werk?

Alles is mogelijk

Je kunt nog overal competent in worden. Door te oefenen. Je hoeft dus niet te denken dat je alleen iets kunt gaan doen wat je nu al beheerst. Het kan namelijk nog alle kanten op! Wanneer je iets wilt gaan leren wat je heel leuk vindt om te doen, zal je het heel snel eigen maken. Maak je daar dus geen zorgen om.

Wat kun jij heel erg goed?

Wie weet zijn er nu al vaardigheden waar je iets mee kunt. Zaken die je reeds heel goed beheerst, maar nog niet als werk inzet. Vraag het eens aan jouw omgeving: wat vinden zij dat jij heel goed kunt? Schrijf eens drie vaardigheden op die je nu al beheerst. Wat kun jij écht goed?

Ben jij die ene vriend wie iedereen inschakelt als er iets georganiseerd moet worden? Omdat er werkelijk geen detail is wat jij over het hoofd ziet? Of ben jij die vrouw die mensen opzoeken als ze ergens mee zitten? Ben jij dat luisterend oor voor iedereen?

Vaak zijn de zaken die jij goed beheerst voor jou heel ‘vanzelfsprekend’ en dus zal jij ze niet snel als ‘vaardigheid’ omschrijven. Terwijl dat voor een ander juist heel waardevol kan zijn en helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Vraag het daarom eens aan anderen. 

Tijd om eisen te stellen

Je hebt nu jouw kernwaarden, jouw missie en jouw vaardigheden op een rijtje gezet. Nu wordt het tijd om wat eisen te gaan stellen aan je werk. Want zeg nu zelf: je gaat toch niet nog een keer die omslag maken? Je wilt toch niet nog een keer jouw hele leven omgooien? Of berooid terugkomen? Nee dat wil je niet.

Daarom wil je nu al nadenken over de eisen waar je nieuwe werk aan moet voldoen. Of jij in de gelegenheid bent om die eisen te stellen? Ja nou en of! Het is jouw leven: hoeveel belangrijker gaat het nog worden?!

Hoe sociaal moet je werk zijn?

Denk eens na over hoe sociaal je werk zou moeten zijn: hoeveel contact met ‘echte’ mensen heb jij nodig om gelukkig te zijn? Als je reist is het soms een uitdaging om echt contact te hebben met mensen. Misschien vind je het prettig als dat reeds in jouw werk tot z’n recht komt. Ik wilde wel graag contact hebben met mensen, maar dat hoefde niet perse ‘fysiek’. Voor mij volstaat het live contact met mijn klanten via Zoom en Skype bijvoorbeeld.

Iedere dag ergens anders heen of niet?

Sta eens stil bij hoe mobiel je werk moet worden. Wil je iedere dag ergens anders heen of wil je juist langer op een locatie blijven? Dat is een belangrijke keuze. Als je iedere dag wilt verplaatsen, zal je online werk moeten doen. Als je een langere periode op een plek wilt blijven, dan kun je ergens lokaal gaan werken. Wanneer je op locatie werkt kom je pas echt in contact met de lokale mensen: te gek, nietwaar?!

Risico nemen of zekerheid hebben?

Hoeveel zekerheid wil jij hebben? Ook dat is een eis waar je even bij stil moet staan. Wanneer jij waarde hecht aan zekerheden dan is het werken voor een werkgever of op interim-basis wellicht interessanter voor jou dan op basis van ‘klusjes’. Ook kan zekerheid ervoor zorgen dat je wat meer spaargeld moet hebben: zodat je een goede buffer hebt.

Ik hecht bijvoorbeeld geen waarde aan zekerheid: dat heb ik sinds ik mijn ouderlijk huis verliet niet meer gekend en ik red me altijd wel. NaÏef wellicht, maar het zorgde ervoor dat ik volledig kon gaan doen wat ik wilde: ondernemen.

Ga je voor groots?

Hoeveel potentie wil je dat jouw bedrijf gaat hebben? Hoe groot moet het kunnen worden? Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar je eigen uren gaat verkopen, dan is de kans dat het ‘huge’ wordt, minder groot dan wanneer je (ook) online programma’s gaat verkopen of je bedrijf niet slechts afhankelijk maakt van je eigen uren.

Toekomstbeeld

Perspectief is ook een eis waar je even over na moet denken: wil je iets nalaten aan jouw kinderen? Dan is werken in een bar wellicht niet de beste invulling. Hoe is jouw pensioen geregeld? Als je nog een pensioen hebt op te bouwen is dat wellicht een uitdaging via een werkgever: dan staat alles redelijk vast en kun je uitrekenen of dat te realiseren is in de jaren dat jij nog werkzaam zal zijn.

Zet eens op een rijtje: welke mate van relevantie hebben de verschillende eisen voor jou?

Als je dat allemaal weet, dan kun je eens gaan kijken wat de diverse mogelijkheden zijn qua werk. Er zijn er namelijk ontelbaar! En je hebt er maar een nodig. Als jij doet waar je goed in bent en je veel plezier hebt in wat je doet, dan weet je: dit is werk waar je voor bent gemaakt.

Ik ben benieuwd wat jouw competenties zijn en waar jij plezier in hebt! Ik denk graag met je mee.

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *