Een passief inkomen bestaat niet

Veel mensen die locatie onafhankelijk willen leven, azen op een passief inkomen. Geld wat ‘automatisch’ binnenkomt. Ik wil je heel voorzichtig uit die droom helpen: een passief inkomen bestaat niet.

Een passief inkomen als kind

De meeste mensen hebben in de periode van hun 6e tot hun 16e jaar een passief inkomen gehad: ook wel zakgeld genoemd. Daar houd het dan ook wel bij op. ‘Passief’ impliceert dat je er niets voor hoeft te doen. Dat er geen activiteit tegenover het inkomen staat. Met zakgeld is dat dus zeker het geval. Sterker nog: de meeste ouders betalen zakgeld ook door als je je als een draak van een kind gedraagt. Aan dit ‘passieve inkomen’ zitten dus nauwelijks voorwaarden. Er wordt wel eens gedreigd met stopzetting, maar vaak is dat niet meer dan een loos dreigement en dat weten die kids ook. Zo profiteren zij van deze unieke manier van ‘geld verdienen’.

Een inkomen wat terugkeert en zich herhaalt

Wanneer we volwassen zijn is een inkomstenstroom niet meer zo onvoorwaardelijk. Dan dienen we er iets tegenover te zetten. Dat kan zowel tijd als geld zijn. Het ‘passieve inkomen’ wat men wilt krijgen is eigenlijk meer een ‘recurring income’ dan een passief inkomen. Een recurring income is een inkomen wat terugkeert en zich herhaalt.

Opzich is het inkomen van een werknemer, als het goed is, ook recurring. Dat van een ondernemer daarentegen niet altijd: die heeft geen zekerheid dat er iedere maand een bedrag binnenkomt. 

Passief inkomen vs. Recurring Income

Een recurring income is wat anders dan een passief inkomen. Er dient namelijk wel degelijk een activiteit plaats te vinden voordat men kan genieten van dat geld. Er dient ofwel tijd ofwel geld geïnvesteerd te worden waaruit het recurring inkomen kan ontstaan.

Je kunt bij recurring income bijvoorbeeld denken aan het investeren in vastgoed. Wanneer je dat vastgoed gaat verhuren is de huuropbrengst een recurring income wat voor een stabiel inkomen kan zorgen als je gaat reizen. Je kunt ook denken aan het schrijven van een boek. Je hoeft die activiteit maar eenmalig te doen en de royalties die je ontvangt bij verkoop van het boek zijn jouw recurring income. Een heel actueel product waarmee veel recurring income wordt verdiend, is een online training. Die training wordt eenmalig door de ondernemer geproduceerd en kan vervolgens aan 10, maar ook aan duizenden mensen verkocht worden. 

De activiteiten die je hier ziet zijn dus geen passief inkomen:

  • Het investeren in vastgoed: je kunt dat geld niet meer ergens anders voor gebruiken.
  • Het schrijven van een boek: ik kan je vertellen, daar is niets passiefs aan, dat is wel degelijk werk.
  • Het ontwikkelen van een online training: ook hier gaat vaak veel tijd in zitten, en is daarmee alles behalve passief.

 

Voor niets gaat de zon op

Wanneer je je realiseert dat je niet hoeft te hopen op een inkomen waar ‘niets’ tegenover staat, dan zal je pas in staat zijn om dat recurring income op te bouwen. Je bent je er dan van bewust dat voor niets de zon op gaat en dat je aan de bak moet. Met tijd of met geld. Een passief inkomen kun je dus beter naast je neer leggen.

Een grotere kans van slagen

Wanneer je dat weet, zal je jezelf meer tijd geven om zo’n recurring income op te bouwen en is jouw kans van slagen op een stabiel recurring income vele malen groter dan wanneer je streeft naar een passief inkomen. De grootste kans op dat laatste: vraag of jouw kids de rollen eens om willen draaien en of zij aan jou zakgeld willen geven. Je kunt ook je ouders vragen of herinvoering van wekelijks zakgeld een optie is. Alles daarbuiten levert eigenlijk weinig kans op een passief inkomen.

Als je dat inziet, kun je groot gaan dromen. Want dan is het een kwestie van het juiste publiek vinden, het juiste product creëren of investeren in het juiste en starten met bouwen. Bouwen aan een stabiel recurring income. Ook als onderdeel van jouw bedrijf is dit heel waardevol.

Begin klein, groei als je kunt.

Ik help je graag bij het ontdekken van jouw recurring income.

Meer zien? Bekijk dan de video’s op mijn Youtube Kanaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *