Je onderschat wat je in een jaar kunt bereiken

Je onderschat wat je in een jaar kunt bereiken en je overschat wat je in een maand kunt doen. Dat is nu eens balen. Je neemt je net voor om ‘het’ in september he-le-maal anders te gaan doen en dan lees je dit. Je overschat namelijk wat je kunt fixen in die maand. Zinloos dus, dan maar weer stoppen? Of even verder lezen en zien wat je in een jaar kunt gaan veranderen? Dat wordt namelijk vaak onderschat. Ik raad je het tweede aan en leg graag uit waarom.

Je hebt geen idee

Er is namelijk een grote kans dat jij onderschat wat je in een jaar zou kunnen doen. Zolang je het maar volhoudt. Want, spoiler-alert: de reden dat jij twijfelt of je wel zoveel kunt realiseren in een jaar, is omdat je nog niet eerder een jaar lang hetzelfde hebt gedaan. Dus in feite weet je het niet en daarom denk je dat het niet zou lukken.

Een maand gaat mega snel voorbij

Natuurlijk heb je al heel vaak een maand ergens aan gewerkt. Aan je business, aan je fysieke en mentale gezondheid en misschien zelfs aan je persoonlijke ontwikkeling. Alleen, wat je daar wilde realiseren viel waarschijnlijk vaak tegen. Je kon niet het gewenste resultaat behalen in die ene maand. Logisch ook wel, als je bedenkt dat een maand echt mega snel voorbij is. En jouw ‘gewoontes’ (misschien zijn dit zelfs de oorzaken van het feit dat je überhaupt een verandering wilde) ook nog gewoon doorlopen in die beginperiode. Wanneer je hier niet over nadenkt, snap ik wel dat je denkt dat het gaat lukken. Toch overschat je dat een beetje.

Je oude leven heeft nog een te grote stempel

Je leven kan niet binnen een maand in het teken komen van jouw ‘nieuwe leven’. Het ‘oude leven’ heeft namelijk nog een te grote stempel. Ik zal je helpen met een voorbeeld. Stel je wilt graag locatieonafhankelijk geld gaan verdienen en start een eigen bedrijf om dat te realiseren. Met een beetje geluk (ik raad het je aan) start je dat bedrijf naast je huidige inkomen en werkzaamheden. Het komt er dus extra bij. Best druk. 

Overdag leef je dus je gewone leven en in de avonduren wil je werken aan je nieuwe leven. Dat vraagt best wat discipline. Vaak ben je ’s avonds moe, heb je geen zin, weet je niet zeker of het wel echt goed gaat komen en zie je weinig resultaat.

De kunst om in hetzelfde tempo door te gaan

Zo kan ik nog wel even doorgaan met oorzaken waardoor het allemaal niet ‘vanzelf ‘ gaat. Meestal gaat het de eerste paar weken wel goed hoor, dan vaar je lekker op adrenaline. Maar na die eerste weken, dan is het de kunst om in dat zelfde tempo en ritme als in het begin door te gaan. Dat lukt maar weinig mensen binnen zo’n korte periode als een maand.

Tel daar ook nog eens je omgeving bij op. Je omgeving die het superleuk voor jou vindt, maar zich wel zorgen maakt om je. ‘Werk je niet teveel?’, ‘weet je zeker dat dit is wat je wilt?’, ‘je hebt toch nu ook een leuke baan?’en ‘wat nu als het niet lukt?’. Ook dit soort aanmoedigingen helpen niet echt als je nog maar net gestart bent. Dit alles heeft tijd nodig. 

Je hebt jezelf en alles eromheen overschat

De kans dat je na een maand het resultaat hebt wat je graag zou willen, is niet zo groot door bovenstaande redenen. De kans dat je de handdoek in de ring gooit na een relatief korte tijd na die eerste maand, is groot. Niet omdat je het doel niet meer wil behalen, maar omdat je even niet meer ziet hoe je dit nu alsnog kunt realiseren. Je hebt jezelf en alle factoren daaromheen overschat.

Stop pas als je klaar bent

Ik ga je daar nu de oplossing voor geven: altijd blijven doorgaan. Niet stoppen, en tussen de tranen en de wanhoop door, te blijven doen wat je moet doen. Stop pas als je klaar bent. En geen minuut eerder.

Stel je voor dat je een jaar lang alles geeft wat je in huis hebt om jouw gewenste verandering door te voeren. Stel dat je een jaar lang dag in dag uit alle tijd gaat besteden aan jouw nieuwe bedrijf? Ieder moment dat je kunt. Ik weet zeker dat je jezelf zal verbazen met het resultaat. Simpelweg omdat je overschat wat je in een maand kunt doen en onderschat wat je in een jaar kunt realiseren.

Procesmatig werken

Maar ja, hoe regel je nu dat je het een jaar gaat volhouden? Als er niemand is die tegen jou zegt dat je moet ‘up-showen’? Door procesmatig te werken! Door exact te weten wat je moet doen om jouw business van de grond te krijgen en dat ongeacht jeemoties en gevoelens te blijven doen. That’s it. Gewoon niet stoppen na een korte periode, maar erin gaan voor de langere periode (een jaar, waar heb je het eigenlijk over?).

Is in dat jaar alles gerealiseerd wat je nu zou willen? Geen idee. Grote kans van niet. Grote kans dat je nog steeds doelen open hebt staan, maar ik weet zeker dat je na dat jaar zoveel vertrouwen in jezelf en jouw plannen hebt opgebouwd, dat je het niet meer loslaat. Dat je niet meer stopt als het even tegenzit, maar dat je rustig doorgaat.

Je onderschat het effect

Geef jezelf en jouw dromen minimaal 1 jaar de kans: je onderschat het effect daarvan.

Je hebt geluk als je daar nu mee aan de slag wilt: op 13-09 en 26-09 starten er namelijk weer Mastermind Coachingstrajecten en daar kun jij je voor aanmelden! Zo hoef je het niet alleen te doen en word je de eerste vier maanden begeleid door mij.

Ik kijk er naar uit om samen met jou je dromen te gaan realiseren en jou door die eerste moeilijke periode heen te slepen, zodat jij jezelf niet onderschat, maar realistisch kunt kijken en procesmatig leert werken.

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *