Mijn 5 grootste ondernemers fouten

“Fouten bestaan niet, dat zijn leermomenten”. En daar ben ik het helemaal mee eens! Alleen: ik had best iets minder leermomenten willen hebben. Ik had het best tof gevonden als mensen mij een paar ‘standaard’ ondernemers fouten van tevoren hadden laten inzien. Dat had me veel tijd, frustratie en geld gescheeld.

Natuurlijk waren die lessen waardevol. Maar zo waardevol? Ik deel in deze blog mijn grootste ondernemers fouten met jou. Dan kun jij nog kiezen of je ze zelf wilt maken of er toch alvast een beetje op wilt anticiperen zodat de schade kleiner kan blijven.
Het is aan jou! 

1-The Loop 

Met stip bovenaan op mijn lijstje met ondernemers fouten: the loop. De situatie waarin ik vol vertrouwen en enthousiasme aan iets begon, het de wereld in bracht en na een korte tijd dacht: ’hmm…. zou ik niet beter toch iets anders kunnen doen’. En dan bracht ik er een nieuw product, nieuw bedrijf of (overbodige) toevoeging aan.

Het resultaat: een vicieuze cirkel waar ik alleen met grof geweld uitkwam, een van de meest voorkomende fouten. Iedere keer opnieuw starten is zinloos. Vanaf het moment dat ik procesmatig ging werken en de juiste stappen als eerste deed was The Loop verdwenen voor mij. Dit was een groot leermoment. The loop ligt altijd op de loer: zeker, maar ik trap er niet meer in. Dit is een van mijn ondernemers fouten die ik niet snel meer zal maken. 

2-Beginnen met het eindresultaat 

Herkenbaar? Een van de ondernemers fouten die iedereen denk ik wel eens heeft gemaakt. Ik denk aan een ex aequo plaats nr 1. Mijn ambitie om iets geweldigs neer te zetten heeft er regelmatig voor gezorgd dat het helemaal niets werd. Hoe dat kwam? Ik wilde starten met het eindproduct. Zo werkt het alleen niet. Starten als een Lead Startup, dat was inzicht 2. Man wat had ik een hoop geld over gehad als ik toen had geweten dat ik mocht starten voordat ik gereed was voor het eindresultaat. Begin dus niet bij het eindresultaat of wacht niet tot je 100% klaar bent, begin alvast! En het belangrijkste: begin bij het begin. 

3-Rijk rekenen

Deze ondernemers fout ligt een beetje in lijn met de vorige. Ik kon op papier echt dikke omzetten maken. Op mijn bankrekening was die situatie alleen weer anders. Ik verwarde toekomst met actualiteit, een van de meest risicovolle ondernemers fouten als je het mij vraagt. En daar gaat het dus mis. Zeker als je je uitgaven reeds aanpast op de toekomst, maar de inkomsten nog bij de actualiteiten zijn. Rekenen met wat ik heb of overzie, dat is de kunst. Een hele strakke financiële controle en focus op cash flow in plaats van alleen op mijn vermogen: brainwave nummer 3. Goed om te onthouden dus, reken jezelf niet al rijk voordat je daadwerkelijk rijk bent. 

4-Doen wat anderen doen

Iets met allesbehalve authentiek blijven. Je ziet veel ondernemers allerlei techniekjes toetsen en jij denkt: ’Hey, dat moet ik dus ook! Daar ligt mijn succes….’. Ik zie deze ondernemers fouten ook vaak voorbij komen. Ik kan je vertellen: zonder authentieke, unieke fundering rol je met deze aanpak vanzelf in The Loop. Zie het als pleisters plakken op een wond die gehecht moet worden, het bloeden zal soms even niet zichtbaar zijn, maar het is het niet gestopt. Doen wat anderen doen is zeker mogelijk, maar als je het niet persoonlijk en authentiek maakt, dan is het niet van jou. Als een ander iets doet en daar succes mee heeft, betekent dat niet meteen dat het voor jou ook zal werken. 

5-Niet doen wat anderen doen

‘Lies, wees eens duidelijk’ ik hoor het je denken. Net moest ik juist niet doen wat anderen doen, en nu is niet doen wat anderen doen ook een van je ondernemers fouten? Moet je nu wel of niet doen wat anderen doen? Ik leg het je uit. Dit is namelijk weer anders. ‘Ik ga geen coach worden hoor, daar zijn er al zoveel van….’  of ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ ‘Ja, ik kan dat wel doen, maar check die grote namen die dit ook aanbieden, dat red ik nooit hen te overtreffen.’

Herkenbaar? Voor mij wel. Man, wat voelde ik me een ‘ukkie’. Ik twijfelde of ik goed genoeg was en vond iedereen beter dan mijzelf. Tot ik me realiseerde dat ik de wereld heel veel moois te bieden had en de wereld zelf mag kiezen met wie zij willen samenwerken. Het is dus niet erg als anderen hetzelfde doen als jij. Toen ging ik ook doen wat anderen ook deden. Alleen dan op mijn manier. Laat je dus aanmoedigen en inspireren door andere ondernemers en laat je vooral niet tegenhouden omdat anderen het ook doen. Let op: kopieer niet wat andere ondernemers doen, maar zorg ervoor dat je het op je eigen manier doet!

Niet alles tegelijk

Ik kan dit lijstje met ondernemers fouten nog wel uitbreiden hoor, maar ik wil jouw dag natuurlijk niet verpesten. Ik wil niet dat de moed jou naar de schoenen zakt of dat je denkt: ‘hoe ga ik dit nu allemaal implementeren?!’

Het hoeft nog niet allemaal tegelijk. Doe het stap voor stap, wees bewust en herken de situaties. Dat zal je al veel opleveren! En onthoud: wat mijn grootste ondernemers fouten zijn, betekent niet dat het voor jou niet werkt. Ik wil je alleen behoeden voor eventuele fouten, maar blijf altijd bij jezelf en doe wat goed voor jou voelt.

Wil je definitief afscheid nemen van je twijfels? 
Plan dan jouw Strategie Sessie hier! Dan maken we een effectief plan van aanpak voor jou en jouw bedrijf.

Liefs, Liesbeth

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *