Hoe ga je om met je omgeving?

Je hebt een geweldig plan: je hebt de grote droom om reizen en werken te gaan combineren. Je weet het zeker: dit is wat je echt graag wilt! Je weet nog niet precies hoe je alles gaat doen, maar dat kan jou niets schelen, dit is wat je wilt. Dan komt het moment om je plan te bespreken met de mensen in je omgeving. Zij zijn lang niet zo enthousiast als jij. De mensen in je omgeving zien veel beren op de weg, vragen zich af of jij dit wel kunt en of je het nu wel moet doen. Ontzettend frustrerend, want je wilt juist zo graag. Hoe ga je daar mee om?

Je omgeving kan niet in je hoofd kijken

Dit scenario komt veel voor. Is het dan altijd afgunst of jaloezie? Ik denk het niet. Wanneer jij een droom hebt en je gaat daar een plan van maken, zie je het helemaal voor je. Je verdiept je erin en je wordt steeds enthousiaster, je bent er (bijna) helemaal klaar voor! Je weet waar je aan moet denken, waar je rekening mee moet houden en nu hoef je het ‘alleen’ nog maar ‘even’ te doen.

Voor jouw omgeving ligt dat iets anders. Zij kunnen niet in je hoofd kijken om te zien dat je het echt ontzettend graag wilt. Zij kunnen ook niet in je hoofd kijken om te zien wat voor plannen daar allemaal spelen. Zij hebben wellicht zelf absoluut niet de wens om hun leven en zekerheden op te geven voor zo’n avontuur.

Grote kans dat zij jou willen behoeden voor ellende en teleurstellingen. En dat in combinatie met een tekort aan informatie, geen overzicht over jouw plannen en gebrek aan kennis met betrekking tot jouw wensen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je omgeving niet zo enthousiast reageert op jouw ideeën. Houd er dus rekening mee dat zij niet in je hoofd kunnen kijken, ook al denk je soms van wel.

Laat je omgeving wennen aan je idee

Heel eerlijk: het is best jammer als de mensen die dicht bij je staan niet meteen net zo enthousiast zijn als jij. Als zij niet zien wat jij ziet en als het lijkt of ze niet blij zijn voor jou kan dat ontzettend teleurstellend zijn. Maak je geen zorgen, dat laatste is echt niet het geval. Je hoeft niet direct op zoek naar nieuw familie en vrienden, als je dat misschien dacht. Laat hen ook even wennen aan het idee. Geef hen de tijd.

Ik raad het je aan om je plannen pas te delen als het daadwerkelijk plannen zijn, in plaats van wilde dromen. 

Hoe meer antwoorden hoe meer duidelijkheid

Hoe meer antwoorden jij hen kunt geven, hoe meer zij zullen zien dat je niet als kip zonder kop aan het werk gaat. Dan ziet je omgeving misschien pas dat je er wel degelijk over hebt nagedacht en dat je jouw verantwoordelijkheden neemt. Je omgeving zal zich voornamelijk afvragen hoe dat met je inkomen gaat en hoe je dat toch gaat doen met je kinderen, die moeten toch naar school? Dat kan toch niet zomaar? Grote kans dat je deze vragen tegen zal komen, zorg dat je hier voorbereid op bent. Zorg dat je de antwoorden paraat hebt, dat zal je ontzettend helpen. 

Blijf trouw aan jezelf

De mensen in je omgeving houden van jou. Zij willen niet dat jou iets overkomt. Daarnaast is een mens van nature geen fan van veranderingen, dus zij willen ook liever niet dat er iets gaat veranderen. Als jij weggaat, verandert er juist heel veel. Dat is dus onwenselijk. Laat hun gevoelens en emoties er ook zijn en zie het niet meteen als een afkeuring. Spreek uit hoe belangrijk het voor jou is. Laat je omgeving (maar vooral jezelf) zien dat je je goed voorbereid hebt. Dat je weet waar je het over hebt. Dan zullen ze, als ze gewend zijn aan het idee, echt wel blij voor jou gaan zijn. Geef hen wat tijd.

Kunnen zij het uiteindelijk niet opbrengen om blij te zijn voor jou of blijven ze in een ‘jaloerse’ houding hangen? Dan kun je je afvragen of je echt moeite wilt doen voor deze mensen. Dan zijn het misschien niet (meer) jouw mensen. Laat je niet aan het wankelen brengen door anderen. 

Blijf trouw aan jezelf!
Liefs, Liesbeth

Vraag jij jezelf ook af hoe je onderweg geld kunt verdienen, meld je dan gratis aan voor de Masterclass ‘In 8 stappen naar een inkomen waar jij mee op reis kunt’ op 13 december om 20.00 uur. Je meld je gratis aan via deze link!

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *