Van oefenen kun je leren: leg de lat niet te hoog!

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan….”.

Daar heb ik eerlijk gezegd zo mijn twijfels over. Ik denk namelijk dat je van oefenen meer kunt leren. Lees hier een bekende, vermeende, uitspraak van Pippi Langkous. Het wilde meisje met het leukste paard ever zou deze spreuk in een van haar avonturen gedeeld hebben. Ik moet zeggen: ik heb veel afleveringen gezien, maar durf niet te beweren of het wel of niet gezegd is. 

De uitspraak an sich is interessant: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Daar blijkt een zelfvertrouwen uit wat haar weerga niet kent. Onterecht wel. Want wie kan nu iets zonder dat hij het ooit heeft gedaan? Niemand inderdaad. Ook al lijkt het soms anderen zo makkelijk af te gaan, trust me: ze hebben keihard gewerkt om te komen waar ze nu zijn. Of dit nu op sportief, menselijk, fysiek of business vlak is. Niemand is duurzaam succesvol zonder vallen en opstaan. Zonder oefenen. Zonder ervaring.

Met een achterstand beginnen

Jezelf een extreem hoge lat opleggen van iets te moeten kunnen terwijl je het nog nooit deed, is jezelf direct met 1-0 achterstand laten beginnen. Je kunt onmogelijk aan dat verwachtingspatroon voldoen. De kans dat je slaagt is nihil. De kans dat je teleurgesteld raakt is extreem groot. Je hebt jezelf namelijk een onmogelijke opdracht gegeven door te verwachten dat je het meteen kunt.

Ruimte voor groei en ontwikkeling

Hoe anders zou je jezelf respecteren als je zou zeggen: ‘ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan leren.’ Dat biedt direct ruimte voor groei. Ruimte voor ontwikkeling en kans van slagen. Niets kun je zonder te oefenen. Dus geef jezelf, als je het echt heel graag wilt, de kans om het te leren.

Oefening baart kunst

Herinner je jouw eerste tennisles nog? Je had je racket nog nooit vastgehad en sloeg direct een perfecte ace. Zo ging het waarschijnlijk niet. Je was al lang blij als die bal aan de overkant van het net kwam, in het juiste vak. Hoe je het uiteindelijk leerde? Door te oefenen!

Ervaring en repetitie

Hetzelfde geldt voor je vaardigheden: kies er eentje. Laten we zeggen: je bent erg behulpzaam. Dat ben je niet geworden omdat je niet ervaarde dat je blij werd van mensen helpen. Dat je het prettig vond als anderen jou waarderen. Je bent behulpzaam geworden omdat je dat (bewust of onbewust) bent gaan oefenen.

Nog eentje dan: je werk. Stel je bent kapper. Toen je als klein meisje of jongetje had bedacht kapper te worden en naar de kappersschool te gaan, had je nog nooit iemand geknipt. Waarschijnlijk wel de barbie van je zusje, maar dat weet je zusje waarschijnlijk niet eens. 

Toen je op de kappersschool kwam, kreeg je les: je mocht eindelijk gaan oefenen. Sterker nog: men wilde perse dat jij zou oefenen voordat jij de wijde wereld in mocht en hardop kon zeggen dat je kapper bent. 

Ook hier geldt: oefening, ervaring en repetitie. Alleen op die manier leer je het. Wat het dan ook is.

Ga er niet vanuit dat je het kunt

Wil jij gaan ondernemen, om zo locatie onafhankelijk te worden? Ga er dan niet vanuit dat je dat zonder oefening kunt. De kans dat je teleurgesteld raakt (wat vaak financiële gevolgen heeft in het ondernemerschap) is groot. Ga oefenen. Ga leren. Neem de positie van student in en zuig die informatie op.

Ik kan je laten oefenen zonder dat je valt

Laat mij je begeleiden: ik kan je laten oefenen zonder dat je valt. Daar is de Digital Nomad School voor. Om jou op te leiden. Tot locatie onafhankelijk ondernemer. Zodat jij in vrijheid kunt leven zonder je zorgen te hoeven te maken over je inkomen.

Je hebt het nog nooit gedaan, maar ik weet dat ik het jou kan leren.

Keep it real en realistisch lieve mensen: maak jezelf niet bij voorbaat kansloos door de lat onmogelijk hoog te leggen.

Zullen we een videocall  inplannen om jouw dromen te bespreken? Ik help je graag!

Liefs, Liesbeth

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *