#1 naakte waarheid over jouw leven

De naakte waarheid over jouw leven die je niet wilt lezen, maar wel moet weten

Het is wat he, dat leven? We hebben het er met ons allen best wel druk mee.

In Nederland zouden we zeggen ‘Druk Druk Druk’….

Hoe je jouw leven ook wil invullen; er is 1 naakte waarheid die ik je graag meegeef.

De naakte waarheid die je niet wilt horen

Niet dat je die wil horen, maar je hebt hem wel hard nodig.

Want zodra je deze waarheid omarmt en volledig accepteert als ‘waarheid om mee verder te gaan’, dan gaat er magie plaatsvinden in jouw leven. In de huidige maatschappij verwachten we veel. We verwachten veel van onszelf en van anderen. De wereld is snel en vluchtig. Alles kan snel en gaat snel. De internet-mogelijkheden dragen daar zeker aan bij. The sky is the limit.

Niets is onmogelijk. Alles kan en niets moet.

Dat lijkt soms een beetje de tendens momenteel.

De mogelijkheden zijn eindeloos

En in veel gevallen ben ik het eens: er is inderdaad heel erg veel mogelijk. De technieken en opties die we hebben zijn ontelbaar en bieden ons kansen waar onze voorouders alleen van konden dromen (of verafschuwden). De input aan informatie die we dagelijks toegediend krijgen middels social media is intens. Intens nuttig, intens lelijk, intens overmatig, intens waardevol…… You name it.

Die informatie en de mogelijkheden maakt dat we soms een klein beetje aan de kern voorbij gaan: er is maar 1 iemand verantwoordelijk voor ons leven. En dat zijn wijzelf.

Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor jouw leven?

In het gemak waarmee we online oplossingen weten te vinden, onze mening kunnen spuwen en lukraak zaken kunnen roepen, wordt er gemakkelijk voor gekozen om de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen. Het is de schuld van de overheid…… Door de regering…… Die groepering zorgt ervoor dat…. Als zij nu eens normaal zouden doen… En ik kan zo nog wel uren doorgaan.

Er wordt wat af-ge-oordeeld en af-geschoven.

Die naakte waarheid die ik je zo gun is dat JIJ verantwoordelijk bent voor jouw leven. Niemand anders. Eigenaarschap noem ik dat.

Leef als eigenaar van jouw leven

Jij dient je te gaan gedragen als eigenaar van jouw leven. Als jij enigszins ‘in charge’ wil zijn.

Wanneer jij niet zelf de regie wilt over jouw leven; dan mag je het geheel bij de ander laten liggen. Dan hoef je deze blog niet verder te lezen: je zou zomaar uit jouw slachtofferrol kunnen vallen als je je realiseert dat je inderdaad altijd de schuld aan een ander geeft.. Dat moet je niet willen dan.  Nee, als je NIET de regie over jouw leven wilt, dien je nu weg te klikken.

Lees je hier nog? Dan wil je blijkbaar wel degelijk dat de regie over jouw leven (weer) in jouw handen komt te liggen. Goed van je! Is dit de makkelijkste weg? No way! Je koos zojuist de moeilijkste, maar mooiste en meest voldoening gevende weg. Weet je wat er gaat gebeuren als je nooit de verantwoordelijkheid voor je uitschuift? Dan ga je je accuut ‘baas over eigen’ leven voelen.

Jij bepaalt. Jij bent in charge’ Jij bent bereid de consequenties te dragen.

Man, dat geeft je zoveel vrijheid. En voldoening.

De naakte waarheid accepteren biedt helderheid

Het zal er voor zorgen dat je selectiever bent met jouw keuzes: wat wil ik wel en wat wil ik niet?

Het gaat ervoor zorgen dat je jouw prioriteiten helder krijgt en bewaakt. 

Het draagt bij aan een actievere levensstijl: je zult ten slotte ‘er bovenop’ willen blijven zitten.

Niemand, maar dan ook niemand, gaat jouw leven fixen.  Niet eens in een ‘basis-versie’. Laat staan als je ook nog een aantal wensen hebt hoe je dat leven zou willen zien. Dan gaat men het zeker niet voor jou regelen.

Eigenaarschap; ben jij bereid het te tonen? Je zou tot een ultra klein groepje in de mensheid gaan behoren.

Misschien wel dat groepje wat jij volgt op social media: die hun leven zo hebben ingericht zoals zij (en jij) dat wensen. Je hoort hen nooit klagen dat het de schuld is van …..

Zij pakken de verantwoordelijkheid van hun keuzes en tonen eigenaarschap. En daarmee worden ze eigenaar van hun eigen leven.

Het leven is niet maakbaar

Is het leven maakbaar? Nee zeker niet. Je kunt er wel wat van maken. En dat kun je doen door de 50% van jouw leven waar je invloed op hebt, voor 100% vast te pakken. En de 50% waar je geen invloed op hebt, voor 10% los te laten.

Dan toon je eigenaarschap. En ook in heel nare situaties zal dit voor voldoening zorgen.

Hoe dit eruit ziet in de praktijk? Ik geef een paar voorbeelden:

Jouw werkgever heeft besloten dat je voortaan 2 uur per week extra moet werken. Die beslissing kun je niet veranderen. Accepteer het en ga die 2 uur lachend naar jouw werk. Of ga gestructureerd op zoek naar ander werk. In beide gevallen draag je de consequenties; iets minder vrije tijd, maar meer loon. Of een actie zoektocht staat jouw te wachten.

Je zou graag gezonder willen leven, maar je hebt geen geld voor verse groenten. Doe wat je wel kunt: meer bewegen. Abonnementen als Netflix, Videoland etc zeg je op en daarmee hou je geld over voor gezond eten. Leg je niet neer bij de situatie. Dan zou je weer een slachtoffer spelen. Geef de regering niet de schuld van de dure groenten. Ga op zoek naar mogelijkheden en pak die aan.

Je wilt graag meer vrijheid ervaren in jouw leven, maar vindt het moeilijk jouw zekerheden los te laten. In dit geval heb je eveneens twee opties: je legt je neer bij jouw angst en zult nooit uit die zekerheden stappen. Of je maakt een plan wat overzichtelijk en stapsgewijs jou los zal weken van jouw zekerheden en naar jouw gewenste vrijheid zal sturen.

Zomaar wat voorbeelden. Dagelijkse situaties.

Welke keuzes je maakt, is aan jou.

De verantwoordelijkheid is ook aan jou. Ben jij bereid de consequenties te dragen voor jouw keuzes? Ja? Mooi. Dan ligt jou een geweldig leven te wachten.

Nee? Dan ga je het zwaar krijgen. Je zult steeds harder moeten gaan gillen en steeds minder mensen zullen je horen. Omdat er zoveel mensen al gillen.

De waarheid is niet perse leuk. De waarheid is bevrijdend: je hebt het zelf in de hand.

Pak die verantwoordelijkheid en neem de regie over jouw leven.

Stap uit de slachtofferrol en ga in de rol van regisseur: jij bepaalt en jij stuurt. De zaken die je kunt beïnvloeden, pak je volledig vast. De zaken die je niet kunt beïnvloeden: laat ze volledig los.

Zorg dit voor dat er alleen maar mooie dingen op jouw pad komen? Nee. Ellende kan nog steeds plaatsvinden. Maar de manier waarop jij er mee omgaat, zal bepalen welke rol het krijgt in jouw leven en welk impact het zal maken.

Wees wijs met naar wie je wijst

Wijs niet naar een ander als het over jou gaat. Wijs naar jouzelf en wees eens net zo kritisch op jouzelf. Hand in eigen boezem steken, noemen ze dat.

Gaat dat in een keer ‘goed’? Nee, dat gaat nooit ‘goed’. Dat is een leerproces wat levenslang duurt. Mooi he; ruimte om te groeien en te ontwikkelen. Iedere keer zul je leren van jouzelf en dichterbij jouzelf komen.

Dien je dit alleen te doorstaan? Nee hoor: vraag zeker hulp aan mensen met diezelfde instelling. Vraag geen hulp aan de mensen die kiezen voor de slachtofferrol; zij kunnen jou niet helpen. Zij trekken jou wel terug in de afhankelijkheid waar je juist uit wilt. 

Kies jouw omgeving dus bewust.

Iedere dag heb je de keuze: neem jij verantwoordelijkheid of schuif je hem lekker af?

ps check gerust mijn YouTube kanaal voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *