Alles wat een locatie onafhankelijk leven dus niet is.

Als ik met mensen praat over locatie onafhankelijk leven en werken, komen er nogal wat misverstanden aan het daglicht. En dat is jammer. Niet omdat ik wil dat iedereen locatie onafhankelijk gaat werken, maar omdat ik graag wil dat mensen hun leven indelen zoals zij dat graag willen. En dan heb je op z’n minst zuivere informatie over de diverse opties nodig.

Zuivere informatie? Ik geef toe: mijn verhaal zal iets wat subjectief zijn. Maar, ik ga mijn best doen om zo objectief mogelijk te schrijven. Ik deel graag de meest voorkomende stellingen over een locatie onafhankelijk leven met je. 

‘Als je locatie onafhankelijk werkt ‘moet’ je iedere dag willen verplaatsen.’

Onwaarheid nummer 1. Natuurlijk hoef je niet per se on tour te zijn om locatie onafhankelijk te willen werken. Het feit dat je, ondanks dat je werkt, de keuzevrijheid hebt om te gaan en staan waar je wil: that’s what it is about. Je kunt ten alle tijden weg van huis, als je dat zou willen. Al is het maar omdat je een familiebezoek lekker wat langer laat duren dan dat je normaal doet. Locatie onafhankelijk leven brengt met zich mee dat je de mogelijkheid hebt om te verplaatsen wanneer je maar wil, niet dat je het perse moet doen.

‘Je moet Digital Nomad willen zijn om locatie onafhankelijk te gaan werken.’

Dit is onwaarheid nummertje 2. Nope. Je hoeft echt geen nomadenbestaan te leiden om vrijheid te ervaren. Een nomade staat erom bekend dat zij geen vaste woon-of verblijfplaats heeft en rondreist. Tot de plaats waar ze op dat moment is, haar niets meer biedt.

Vroeger was dat ‘iets’ uiteraard iets nuttigs: eten, veiligheid en kansen voor de familie. Tegenwoordig verplaatst de Digital Nomad vooral uit ‘verveling’: ze zijn uitgekeken op de huidige locatie en gaan weer door. Op naar een nieuw avontuur. Gewoon omdat het kan. Maar, je hoeft dus geen wens te hebben om met een rugzak en laptop de hele wereld rond te reizen om een locatie onafhankelijk inkomen te gaan genereren.

‘Je kunt geen huis hebben als je kiest voor een locatie onafhankelijk leven.’

Onwaarheid 3. Ja hoor, dat kan prima. Er zijn zelfs meerdere redenen om juist wel een huis aan te houden, zelfs als je wel veel wil reizen. De eerste reden is dat er altijd een plek is waar heen kunt gaan en dat geeft heel veel rust. Een inschrijfadres vinden is een crime als je zelf geen adres hebt. Het scheelt je een hoop kopzorgen en gedoe als je gewoon een eigen adres hebt. Daarnaast is vastgoed momenteel een prima bestemming voor je zuurverdiende centjes. Op de bank zie je het slinken waar je bij staat.

Je kunt dus heel goed een locatie onafhankelijk inkomen hebben en toch een bepaald bezit hebben. Maakt dat jou minder flexibel? Welnee. Denk eens aan alle mogelijkheden die eventuele huuropbrengsten van het pand jou bieden als je wel gaat reizen. Een extra inkomstenstroom is geboren!

‘Locatie onafhankelijk leven en werken is geschikt voor iedereen.’

Waar ik van nature heel optimistisch en positief ben, moet ik hier een wat negatief verhaal delen. Deze stelling klopt niet helemaal, want een locatie onafhankelijk leven is namelijk niet voor iedereen. Niet omdat niet iedereen de werkzaamheden kan verrichten, maar omdat niet iedereen geschikt is voor het hebben van zoveel vrijheid. Het vergt een bak aan discipline om, zonder dat er enige vorm van structuur is, om te doen wat je moet doen. Dat heeft niet iedereen op dat vlak. 

Natuurlijk heeft iedereen een bepaalde discipline. Denk aan het poetsen van je tanden, je hond uitlaten en op je werk verschijnen: daar wordt discipline getoond. Maar om die discipline in te zetten voor jezelf en je eigen bedrijf zonder dat er iemand is die jou vertelt dat je aan de slag moet, dat is best pittig. De verleiding is namelijk 24/7 aanwezig. De verleiding om wat anders te gaan doen of bekijken of even ergens heen te gaan: je kunt ten slotte overal werken, nietwaar? 

‘Je kunt niet met ieder vak locatie onafhankelijk worden.’

Dat klopt. Deels. Er zijn inderdaad diverse vakgebieden die simpelweg niet locatie onafhankelijk uit te voeren zijn. Echter, jij bent niet jouw beroep. Jij ‘doet’ jouw beroep. Wanneer jij dus heel graag een andere invulling aan jouw leven wil geven, heb je altijd de keuze om iets anders te gaan doen. Of dat nu wel of niet binnen hetzelfde vakgebied is. Dus ondanks dat je opleiding en ervaring misschien niet passend zijn voor een locatie onafhankelijk leven, heb je altijd de keuze om iets anders te gaan doen en leren!

Ik denk graag met je mee!

Ongeacht je ervaring en opleiding is er altijd wel een vakgebied te vinden of te creëren waarmee ook jij een locatie onafhankelijk leven kunt hebben. Indien je dat graag zou willen, denk ik graag met je mee. Plan hier gerust een vrijblijvend videogesprek voor in.

Wanneer jij de kansen inziet van een locatie onafhankelijk leven en wat dit jou kan bieden, dan ben je verloren. Dan realiseer je je dat je heel graag die keuzevrijheid wil benutten. Want werken is toch nooit het doel geweest van het leven? Het doel van het leven is jouw leven beleven en een van de middelen die je daarvoor gebruikt is je werk. Zorg dat je jouw doel niet tegenwerkt met het werk wat je nu doet. Daar is het leven veel te leuk én veel te kort voor!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *