Liefdevolle onverschilligheid verandert je leven

Mensen denken wel eens dat ik overal ‘schijt’ aan heb. Niets is minder waar. Ik geef om mensen. Ik geef om het leven. Ik geef om dierbaren. Dat neemt niet weg dat zij mijn plannen niet kunnen beïnvloeden.

Wanneer je anders dan ‘gewoon’ door het leven wilt gaan, vind men daar iets van. Men kent de ‘norm’ datgene wat de grootste groep mensen normaal zal vinden. Alles daarbuiten is onbekend. Onbekend is vrijwel altijd onbemind.

Het is niet mens-eigen om in te zijn voor veranderingen. Om dingen anders te doen dan we gewend zijn, dat vinden wij als mens lastig. Ook als jij locatie onafhankelijk wilt worden en je leven een beetje overhoop wilt gooien, roept dat reacties op.

Het leven: onwetendheid en onbekendheid

Het is niet altijd jaloezie, het is niet altijd afgunst. In veel gevallen is het onwetendheid en onbekendheid. Het leven is soms ook zo. Kortom: er is gebrek aan informatie. ‘Daar moet je schijt aan hebben’ hoor ik vaak. Ik vind van niet. Je mag wel degelijk stilstaan bij de meningen en vragen van anderen. Met name als het dierbaren zijn. Grote kans dat zij jou voor ellende willen behoeden en dat zij bezorgd zijn om jou. Dat zij niet ‘zien’ wat jij wel ziet.

Daar mag je gerust wat aandacht aan besteden. Vervolgens hoef je niets met hun meningen en goedbedoelde advies te doen. Je mag zorgen dat zij de info hebben die zij nodig hebben om echt een mening te vormen.

Dan kun je denken aan de wetenschap dat je echt wel verzekerd bent, dat je heus wel weet dat je inkomen nodig hebt en dat ze écht niet bang hoeven te zijn dat je iedere nacht overvallen zal worden.

Zodra jij hen die informatie geeft, is het niet meer aan jou. Dan mag jij liefdevol onverschillig worden. Het maakt je niet uit wat zij vinden, but you do care!

It’s all fine by me

In het Engels heb je twee zinnen: ‘I don’t care’ en ‘I don’t mind’. Die eerste zie ik als afwijzend ongeïnteresseerd: het kan mij niet schelen wat een ander vindt. De tweede zie ik als liefdevol onverschillig: wat de ander ook vindt, het is all fine by me.

Ik houd niet minder van hen en ik houd niet meer van. Ik laat hen in hun waarde en kies mijn eigen pad. Een soort ‘grijs’ gebied, het is beiden okay. Het is prima als anderen er anders naar kijken.

Probeer deze benadering eens. Zie eens wat het met jou doet.

Laat het los

Wil je je gelijk halen in je relaties? Laat dat eens los. Laat eens echt los wat de ander zal vinden. Laat het daar en respecteer hem of haar ondanks een andere mening. Heb je een bedrijf en wil je klanten binnen halen? Ga het gesprek liefdevol onverschillig in. Laat merken dat je met beiden oke bent, of de klant nu wel of niet kiest voor een samenwerking. 

Ga uit van de volwaardigheid van de ander en ondersteun zijn of haar standpunt door liefde. Zonder dat je het met hem of haar eens hoeft te zijn. Je zal merken dat het een fijn gevoel is: echt los laten in het leven. Je wordt hier sterker van en zal meer ‘in peace’ leven. Strijd is niet nodig. Persoonlijk aangesproken voelen vaak ook niet. Afkeren door er ‘schijt aan te hebben’ hoeft niet.

Je mag liefdevol onverschillig zijn. 

Leven en laten leven. In liefde!

Neem een kijkje op mijn Youtube kanaal en ontdek meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *