Wat niemand je vertelt over het leven in een camper

Als je de sociale platforms opent zie je vooral hoe mooi het wel niet is om te leven in een camper. De uitzichten, de locaties en de vrijheid. De hemel op aarde! Althans, zo lijkt het. Wat niemand jou vertelt, vertel ik je wel in deze blog. Want wat zit er achter dat perfecte plaatje van leven in een camper?

1- Je hebt geen idee welke dag het is

Wanneer je kiest voor een leven in een camper is jouw meest uitgesproken zin: ‘welke dag is het eigenlijk?’ Je hebt geen idee. Het is iedere dag weer een grote vraag waar je eigenlijk niet eens achter wilt komen. Hoeft ook niet, want: who care?! Tenzij je naar de wekelijkse markt van het dorp wilt om verse groenten te halen, dan moet je er even voor gaan zitten en uitvogelen op welke dag dat precies plaats zal vinden.

2- Douchen is een uitje!

In de meeste campers is een douche geen faciliteit aan boord. (Dat raad ik je ook niet aan, maar dat terzijde) Dat betekent dat je ‘elders’ doucht. Soms. Dat kan buiten zijn, maar het kan ook zijn dat je verlangt naar een warme straal op jouw lichaam. Dan begint het al met een speurtocht naar een juiste plek waar je zo’n zalige douche kunt vinden. Als je het doet, wil je het tenslotte wel goed doen. Een grote ruimte, warme stralen etc.

En dan ga je hoor: tasje inpakken, schone kleding mee en een handdoekje niet te vergeten. En dan kom je ter plaatse en realiseer je je dat je de muntjes bent vergeten. Je hebt 50 cent muntjes nodig om die warme verwennerij uit de muur te krijgen. Terug wandelen naar de camper dus. En nu maar hopen dat de douches nog vrij zijn als je weer terug komt. Dat hoort ook bij het leven in een camper.

3- Structuur is ver te zoeken

Geen dag is hetzelfde in. Dat klinkt zalig en vrij. Maar geloof mij: vrijheid ervaar je pas als je zelfgekozen grenzen stelt. Zonder enige vorm van structuur raak je verdwaald. Niet na 1 week, want dan is het nog vakantie. Maar op lange termijn in het leven in een camper is het gebrek aan structuur soms wel een zoektocht.

En nee, je hoeft dan niet weer jouw dagen helemaal vol te plannen, maar begin eens met een dagelijks ritme. Je zal zien hoe goed je daar op gaat.

4- Als je niet oppast word je alcoholist

Met een leven in een camper op zo’n vakantiestemming, zonder enig besef van dagen, is het soms een uitdaging om niet iedere dag te leven alsof de vakantie net begonnen is. Tapas en drankjes: geen enkele reden om het niet te nemen, nietwaar? Behalve jouw lever dan: die stelt het op prijs als je af en toe rustig aan doet en kiest voor een watertje met een stuk fruit. 

5- Huisdier uitbreiding ligt op de loer

In veel landen zijn huisdieren lang niet zo gewenst als bij ons. Als je een zwak hart hebt voor dieren is het risico groot dat je met een heel arsenaal aan rescue-dieren terugreist. Geen probleem natuurlijk; als je de zorg long-term voor jouw rekening neemt. Dus ook als je weer thuis bent. 

6- Je slaapt als een roosje

Door het buitenleven, de mooie omgeving, de rust en vrijheid is de kans groot dat je in een soort coma raakt wanneer jij je bed in stapt. Je slaapt zo diep dat je, als je wakker wordt, je afvraagt in welke eeuw je inmiddels bent. Dat draagt niet bij aan een lekker besef van het hier en nu, kan ik je zeggen. Het draagt wel bij aan een energieke versie van jij en alle gevolgen van dien!

7- Hygiëne krijgt een andere dimensie tijdens het leven in een camper

Waar je thuis misschien kunt zeuren om die haar van jouw partner in de wasbak, tijdens het leven in een camper krijgt alles een nieuwe dimensie. Schoon is het als het niet echt goor is. Dat geeft rust en ruimte.

Wassen is geen vanzelfsprekendheid, dus vieze kleding en voeten wel. Maar is dat een probleem? Neuh, niet als jij er geen probleem (meer) van maakt. Een tip: als mensen echt gaan zeggen dat ze je ruiken: plan dan even een route langs een locatie waar je kunt douchen. 

8- 95% van jouw kleding blijkt overbodig

Say What?! Yes helaas, je draagt meer niet dan wel. En je draagt heel weinig altijd. Je kiest voor gemak, comfort en draagbaarheid. Alles wat wit is, kan weg. Alles wat gestreken moet worden, kan weg. Alles wat vlek-arm blijft, dat is wat je steeds weer pakt. Mooi moment om te realiseren wat echt belangrijk is voor je. Blijkbaar niet al die merken en materialen, maar de momenten en de mensen.

9- Je ontdekt een diepere laag van missen

Jij dacht dat je wist wat het met je deed als je geliefden mist? Wacht maar tot je lang weg bent en gaat leven in een camper. Dan ga je pas echt beseffen wie er echt toedoen voor jou en hoe pijn het kan doen als je ze een aantal maanden niet kunt zien. Mijn tip aan jou: zorg voor veel internet zodat je kunt videobellen en zorg dat je budget hebt voor tickets om die schatten in te vliegen.

10- Het snelle tempo wordt uit jouw leven gehaald

Een snelcursus ‘ontstressen’, zo zou je het leven in een camper ook wel kunnen noemen. Het tempo wordt acuut uit jouw leven gehaald. Haast gooi je overboord, want het past nooit. Je gaat gewoon een beetje ‘flowen’: doen wat je moet en wilt doen. Dus heb je zin in haast? Dan zou ik als ik jou was niet gaan reizen. 

11- Als je terugkomt, ben je verziekt

Weer terug na een mooie reis? Succes ermee. De kans dat je weer het drukke leven leert accepteren is niet zo groot. Je bent verziekt voor je leven. Je wilt die vrijheid blijven ervaren en denkt er niet aan om weer akkoord te gaan met dat gestres. Gevolg: je plant direct een nieuwe reis of zet jouw huis te koop zodat je voor altijd kunt leven in een camper. 

So you know!

Tell me: wat had jij graag willen weten voor je ging reizen?

En ben jij op zoek naar meer vrijheid in jouw leven? Meld je dan hier aan voor de challenge: dan kun je vast wennen!

Liefs, Liesbeth

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *