Leid jij jouw leukste leven?

We zeggen het allemaal regelmatig tegen elkaar en ook onszelf; ‘ Je moet jouw leukste leven leiden….’

Maar doe je dat ook ?

Als je voor de spiegel gaat staan en jouzelf diep in de ogen aankijkt en vraagt:’ Hoe gaat het met jou ? Ben jij echt gelukkig ?’, welk antwoord zou je dan krijgen ?

Ik weet dat er veel mensen zijn die die vraag niet eens durven te stellen aan zichzelf. Omdat ze het antwoord al weten:’ Nee….’

Leid jij jouw leukste leven of een ‘prima’ leven?

Niet echt gelukkig. Heus wel een ‘prima’ leven; zeker als je het vergelijkt met anderen….. 

Het woordje ‘prima’ vind ik persoonlijk vreselijk. Op het moment dat ik dat gebruik, ben ik bij-lange-na niet blij met de situatie.

Prima is voor mij een 5,5: net voldoende om door de examens te komen. Dat was ook serieus de enige situatie waarin Prima volstond. Ik was niet zo’n hoogvlieger op school.

Wanneer ik het over mijn Leven heb, mag een ieder die mij liefheeft, en ikzelf nog het meest, zich serieus zorgen gaan maken wanneer ik de vraag:’ Hoe gaat het met jou ?’  met een Prima beantwoord.

Dan ben ik gewoon Niet Blij.

Er is geen beter leven dan een goed leven

Wanneer je momenteel aan mij vraagt hoe het met mij gaat, zal ik met een volmondig ‘Goed !’ antwoorden. Ik heb een heel gelukkig gevoel over de huidige invulling van mijn leven en werk met heel veel plezier aan mooie jaren die komen. 

Maar vooral het ‘nu’ vind ik van belang. Ik wil die spiegelconfrontatie dagelijks met mijzelf kunnen doen en dan met hetzelfde positieve antwoord kunnen beantwoorden.

Veel mensen zijn erg druk in de ratrace: de drukte van de dag en de sleur nemen hen mee door hun leven. Zij worden geleefd. Wanneer je je daar prettig bij voelt, is er niets mis mee. Maar ren niet weg voor een confrontatie met jouzelf of jouw situatie.

Soms kunnen grote veranderingen in beleving plaatsvinden door slechts kleine wijzigingen. Daarmee bedoel ik dat je heus niet altijd rigoureus hoeft te veranderen om toch een gelukzalig gevoel te krijgen. Maar gun jouzelf wel dat gevoel.

Praktisch gezien zijn we maar eenmalig op deze aardkloot. Persoonlijk wil ik er dan maar uithalen wat erin zit. En niet pas ‘later’ gaan leven; als ik al bijna klaar ben of misschien wel nooit zo ver mag komen. 

Wanneer ga jij leven?

Ik ben nu gezond, voel me goed en heb de mogelijkheden om te doen wat ik wil. En dan bedoel ik niet dat ik in een easy bedje lig en geen verantwoordelijkheden heb…… Integendeel: mama van 2 kids en een eigen bedrijf is een combinatie die soms best veel vergt. Luiwammessen is er niet bij. Maar daar zou ik ook niet gelukkig van worden. Ja; bij tijd en wijle in een hangmat hangen; dan wel.

Juist het feit dat ik zelf moet bikkelen om alles rond te krijgen, zorgt dat ik mijn leven volledig in de hand heb. Op ziekten na.

Alles wat ik kan sturen, stuur ik de kant op die ik wil. Er is geen enkele reden om te blijven doen wat je deed als je dat niet leuk vond. Over het algemeen zijn we allemaal in staat om aanpassingen te kiezen die ons pad weer de juiste kans op brengt: Het Geluk.

‘Doe je dan alleen nog maar dingen die je leuk vindt ? ‘ Uhm…. nee. Ik doe nl ook administratie, wasjes, stofzuigen en mn auto wassen. Oftewel: ook stomme dingen. Maar onthoud dat op alles de 80/20 regel van toepassing is. Wanneer je 80% van jouw tijd besteedt aan datgene waar jij blij van wordt, dan word je iedere dag wakker met een lach. En heb je zin in de dag. 

Het leven is nu

Het leven is de dag. Het leven is niet ‘iets’ wat nog komt; het leven is nu. De aaneenschakeling van seconden. En die seconden met elkaar maken momenten. Momenten waar je blij van dient te worden.Zij zorgen voor de herinneringen die jij nu opbouwt.

Persoonlijk bouw ik liever veel herinneringen op, dan vermogen. Ik geef niets om spullen. Ik geef om momenten. En gevoelens. Natuurlijk kan ik heel blij worden van een paar mooie (sport) schoenen ! Maar als ik dan de prijs zie, zet ik ze vaak met een aai terug; ik heb dan allang uitgerekend hoe vaak ik voor dat geld de camper vol kan tanken: daar zit mijn geluk; in het avontuur en puur leven.

Ik heb het allemaal gehad; prachtige auto’s, dure tassen en veel te dure hakken. Ik dacht dat ik daar toen blij van werd. Voor toen was dat misschien ook zo. Maar een mens kan veranderen in zijn leven. Nu zie ik al die schoenen staan en denk alleen maar:’ Binnenkort ga ik ze allemaal verkopen en dan kan ik meer kilometers maken….’ En zo zal ik het gaan doen.

Durf jij De Vraag aan jouzelf te stellen?

Vraag jouzelf af of je echt gelukkig bent. Het is de engste vraag die je jouzelf kunt stellen. Maar wanneer je de moed hebt om hem eerlijk te beantwoorden, zul je je opgelucht voelen. Zodra het uitgesproken is, is het er. Zowel wanneer het antwoord positief is: je bevestigt dan jouw geluk naar jouzelf; hoe mooi is dat ?! Maar ook wanneer het antwoord negatief is. Je hebt dan de engste stap al gehad; de vraag stellen. Het enige wat jou dan nog rest is op zoek te gaan naar de aanpassingen die nodig zijn om het antwoord ‘prima’ alleen nog maar te hoeven geven als aan jou gevraagd wordt of je de filterkoffie van jouw schoonmoeder lekker vond….. 😉

Op de vraag ‘hoe gaat het met jou ?’, zul je dan nog maar twee opties hebben: 1. Goed ! Of 2. Kan beter, maar daar ben ik hard mee bezig.

Je leeft Nu. Pak jouw kansen. Laat ze niet onbenut. Er komt deze keer geen herkansing als blijkt dat Prima geen 5,5 was, maar slechts een 5……..

Liefs, Liesbeth

ps als jij NU stappen wilt maken, dan is een Strategie Sessie geschikt voor jou. Je hoeft niet alles zelf te bedenken; je kunt mij mee laten denken. Dat weet je exact wat je nu kunt doen.

Leef jouw leukste leven

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *