Leef Jij Om Te Werken Of Werk Jij Om Te Leven?

‘Leef jij om te wérken of werk jij om te léven?’

Stel jij jouzelf wel eens deze vraag? Of iemand anders…. Dat antwoord van die ander doet er niet zo toe. Die zegt toch: ‘Neeeee, ik werk om te leven!!’. En doet vervolgens het tegenovergestelde.

Leef jij om te werken?

Natuurlijk zal jouw eerste reactie zijn dat je dat niet doet. Dat je niet net als velen anderen een ratrace rent. Opgejaagd van de ene dag naar de andere. Gehaast in het tempo van een ander. Door een ander bepaalde spelregels levend. Natuurlijk zul je hier niet aan toe willen geven, maar als je nu eens heeeeel eerlijk bent? Wat is dan jouw status?

Een leven wat bestaat om te werken bestaat uit te veel uren werk, te weinig vrije tijd, vrijwel geen zingeving, en te veel stress.

Je leeft volgens de regels van een ander. Die van de werkgever, de hypotheekverstrekker en wellicht zelfs van de buurman (hij zette de toon met betrekking tot de auto…).

Het sluipt erin, als een sluipmoordenaar. Ongevraagd en heel stilletjes.

Steeds ben je je even bewust en pas je jouw dagen er op aan.

Je neemt meer tijd voor jouzelf, jouw geluk en jouw dierbaren. Je maakt tijd vrij. Werkt wat minder en ervaart de vrijheid. Je ervaart wat het met je doet als je keuzes maakt. In dit geval keuzes die vóór jou werken.

Moeilijke keuzes maken een makkelijk leven.

Niet omdat je dan geen moeilijke dingen meer zult ervaren: die komen toch wel. Maar je zult een ‘makkelijk’ leven ervaren omdat je voorbereid bent op die shit.

Zodra je keuzes maakt die meer waarde gaan bieden aan jouw leven, voel je dat direct: je ervaart vrijheid, geluk, rust, zingeving en liefde.

Je zou zeggen dat dat genoeg moet zijn om dat vol te houden.

Niets is minder waar

Ondanks dat veel mensen de omslag eventjes weten te maken naar een leven waarin werk ‘slechts’ een middel is en leven het doel is, houden zij het vaak niet vol.

De druk vanuit de maatschappij, vanuit henzelf en vanuit de overtuigingen is vaak te groot. Zij bezwijken weer voor de ratrace.

Dat zijn ‘makkelijke’ keuzes. Mee blijven rennen is makkelijker dan die tredmill stil te zetten of eruit te springen. En dus ervaar je de ‘moeilijke’ gevolgen daarvan: een leven waarin werken het doel is en niet het middel. Met alle gevolgen van dien.

Het blijkt nog niet zo makkelijk om een leven te beleven waarin geluk en zingeving centraal staan. Dat vergt continue moeilijke keuzes.

Is dat het wel waard? Continue de strijd leveren; is een leven waarin léven het doel is, het wel waard?

Ja.

Werk om te leven

Het doel van het leven is Leven. Een middel om dat te bereiken is werk.

Teveel mensen draaien dat om.

Zij zien werken, succes, materiele zaken als doel. Hun leven is het middel.

Dat is een duur middel. Het meest kostbare wat je hebt is jouw leven. Het is namelijk niet te vervangen. Het is schaars.

Wees zuinig daarop. Zorg dat je moeilijke beslissingen neemt, ter bescherming van jouw doel: jouw leven.

Moeilijke beslissingen zijn de trap nemen in de plaats van de lift, een gezonde maaltijd maken in plaats van eten halen. Een moeilijk gesprek aangaan met jouw partner terwijl je weet dat het lastig is. Jouw werkgever jouw grenzen aangeven en die consistent zelf bewaken. ‘De boel de boel’ te laten terwijl jouw deadline nadert en met jouw kind gaan spelen omdat die het nodig heeft. Dat bedrijf starten wat je al zo lang wilt, maar je weet niet zo goed of je dat wel kunt. Die mooie reis in je eentje maken ondanks dat je niet zeker weet of je dat wel durft.

Moeilijke beslissingen nemen zorgt voor zingeving, verbinding, passie en succes. Voor een gevoel dat je lééft.

Gebruik jouw werk als middel om jouw doel te bereiken: laat het vóór jou werken. Laat het jou zingeving brengen omdat je doet waar je plezier in hebt en retegoed in bent (geworden). Laat het jouw missie, anderen op deze aardkloot te helpen in welke vorm dan ook, vervullen. Laat jouw werk floreren waardoor je financieel vrij wordt. Zodat je jouw tijd kunt beleven met de mensen die er écht toe doen, op de locaties waar jullie écht willen zijn.

This is not a rehearsal peeps: this is the real thing.

Het doel van het leven is Léven.

Liefs, Liesbeth

Leef jij om te werken?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *