Kernwaarden en eigenaarschap: een gouden duo

Als je mij al even volgt, weet je hoe belangrijk kernwaarden voor mij zijn. Ik hoop dan ook dat je in de tijd dat je mij volgde, jouw eigen waarden hebt bepaald. Jouw kernwaarden zijn namelijk jouw kaders. De kaders van jouw leven. Daarbinnen wil je zijn: daar is jouw geluk! Wanneer je dan ook nog eens eigenaarschap toevoegt aan jouw kernwaarden, dan heb je echt een gouden duo!

Hoe meer je op jouw eigen waarden kunt vertrouwen, hoe minder afhankelijk je wordt van externe waarden. Hoe minder je op jouw eigen waarden kunt vertrouwen, hoe meer afhankelijk je wordt van externe waarden. Ik zal proberen toe te lichten wat ik hiermee bedoel.

Een contract met jezelf

Jouw kernwaarden zijn pas ‘van waarde’ als je ze zelf inzet. Als je ze benut in jouw leven. Als kaders, als structuur, als gids en als raadgever. Kernwaarden zijn waar jij voor staat. Dat is alles wat jij van belang vindt in jouw verdere leven. Eigenlijk kun je het zien als een contract met jezelf. Jij belooft jezelf dat je gedrag zal vertonen wat leidt tot een leven wat gebaseerd is op die waarden. En dat laatste stukje: dat gedrag gaan vertonen, dat noem ik eigenaarschap. Daar kom ik zo op terug.

Welke kernwaarden hebben een grote rol?

De waarden die momenteel een grote rol spelen in jouw leven, zijn door anderen in jouw leven geplaatst. Door ouders, opvoeders, docenten, partners en de maatschappij. Iedereen deed zijn of haar ‘plasje’ over jou en liet een stempeltje achter. Die stempel, dat is een waarde.

Wanneer jij graag wijzigingen ziet in jouw leven, is een andere input wenselijk en noodzakelijk. Alles wat jou heeft gebracht tot waar je nu bent, weerhield jou wel van verdere groei. Denk daar eens over na. Je zal dus andere waarden moeten gaan opstellen om te groeien. Welke kernwaarden wil jij een grote rol laten spelen in de rest van jouw leven? 

Je bent zelf verantwoordelijk

Er is niemand meer die jou blijft wijzen op het naleven van die waarden. Zoals dat vroeger wel gebeurde. Je ouders vertelde jou dagelijks dat je ‘goed je best moest doen’. Met als gevolg dat je nu een doorzetter bent. Niemand zal jou meer die discipline op gaan leggen. Je bent daar nu zelf verantwoordelijk voor. 

Dus je mag dan ook gaan oefenen met die nieuwe waarden. Dat is ook de reden dat je geen 30 nieuwe kernwaarden moet kiezen. Dat zou eigenlijk een wurgcontract zijn waar je altijd inbreuk op moet doen. Je kunt dat simpelweg niet nakomen. Met als gevolg dat je onbetrouwbaar wordt voor jezelf. Jij breekt dan het contract met jezelf. En dat maakt jou weer direct vatbaar voor externe waarden (die oude overtuigingen bijvoorbeeld).

Oefenen en nog eens oefenen

Wanneer je maximaal 5 kernwaarden kiest, kun je daar iedere beslissing tegenaan houden. De vraag die jij jezelf moet stellen is: past deze keuze wel bij ‘mijn nieuwe leven’? Want als dat niet het geval is, mag je een andere keuze maken. Je dient namelijk te gaan oefenen met het naleven van jouw nieuwe waarden. Indien je dat niet proactief doet, zullen je oude waarden zich nog steeds herhalen.

Een voorbeeld: als jij graag sportief wilt worden, stel jezelf dan de vraag: ‘wat doet een sportief mens als zij wakker wordt? Gaat zij snoezen en draait zij zich nog een keer om? Of klapt zij haar laptop open en zij gaat gelijk aan het werk? Of trekt zij toch haar wandelschoenen aan en begint met een wandeling?

De sportieve vrouw doet dat laatste. Ga dat dan doen, je weet het antwoord namelijk wel. Alleen door oefening zal je daadwerkelijk die persoon worden die jij graag wil worden.

Door op ‘onbelangrijke’ momenten te oefenen met jouw nieuwe kernwaarden, zal je op de grote momenten in jouw leven weten dat je op jezelf kunt vertrouwen. Dat jij staat voor jouw kernwaarden en dat jij durft te vertrouwen op jezelf.

Durf te vertrouwen!

Een voorbeeld: vrijheid is je kernwaarde en je wilt graag meer reizen en tegelijk werken. Dan komt er een functie voorbij waar je remote voor werken. Je dient wel van 9-17 uur ingelogd te zijn, maar het maakt niet uit waar. Het klinkt als een droom, eindelijk kunt je gaan reizen! Maar dan bedenk je: shit, maar waar is mijn vrijheid als ik heel de dag ingelogd moet zijn? Je moet dan durven beslissen dat je die baan niet neemt en moet werken naar een inkomen waarmee je wel die vrijheid kunt ervaren.

Doe je dat niet, dan word je accuut vatbaar voor de externe waarden: in dit voorbeeld ben je overgeleverd aan de nukken en standaarden van de werkgever. 

Op jouw eigen waarden durven en kunnen vertrouwen is dus goud waard. Het geeft jou direct het gevoel ‘in charge’ te zijn. Jij stuurt jouw leven. Niet iemand anders. Gestuurd worden door andermans waarden heeft je gebracht waar je nu bent. Prachtig, maar niet meer wat je wilt voor de rest van je leven. Je wilt verder groeien en ontwikkelen. En bloeien vooral. Genieten!

Eigenaarschap is ballen tonen

Wanneer je eigenaarschap toevoegt aan jouw kernwaarden, dan heb je echt een gouden duo. Eigenaarschap staat voor mij voor ‘de verantwoordelijkheid nemen’. Zelf de touwtjes in handen nemen, de consequenties durven dragen en de knopen door durven hakken. Omdat je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen. Bij het oefenen van jouw nieuwe kernwaarden heb je veel discipline nodig. Omdat niemand anders meer van jou gaat vragen om je kernwaarden na te leven. Je mag het zelf gaan regelen.

Die discipline hebben maar weinig mensen. De meeste mensen willen wel het resultaat, maar doen niet genoeg moeite die er onlosmakelijk bij hoort. Zij zeggen dat zij kernwaarden hebben, maar het blijkt uit niets. 

‘Ik wil echt gezond leven’ roepen zij met een pizza in hun mond. 
‘Ik wil een eigen bedrijf hebben’ melden zij terwijl zij de stap niet nemen. 
‘Ik wil financieel vrij worden’ stellen zij terwijl zij een tweede hypotheek afsluiten voor een vakantie.

Eigenaarschap is op je tanden bijten, doen wat je moet doen. En ballen tonen. Heb je enig idee wat er gebeurt als jij je eigen kernwaarden gaat naleven? Dan zal je het leven leiden wat je al zo lang graag wilt. Dan zal je het mens worden wat je zo graag wilt zijn. Dan zal je de wereld een kracht laten zien waar iedereen wat van kan leren.

Kernwaarden hebben pas waarde als je ze naleeft

Eigenaarschap tonen op de lastige momenten: het stomme werk doen. Doen wat er moet gebeuren als niemand kijkt. Daar toon je wat je waarde is. Niet aan de wereld. Maar aan jezelf. En er is geen grotere beloning dan dat jij kunt vertrouwen op jezelf. Durf jij te vertrouwen op je eigen kernwaarden?

Wil je daar eens over sparren? Plan dan een strategie sessie in. Ik help je graag!

Liefs, Liesbeth

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *