Een inkomen uit Nederland meenemen loont. Reizen en werken of vanuit het buitenland werken; het is een droom voor velen. Veel mensen kunnen zich uren verliezen in de gedachte dat zij (tijdelijk) in het buitenland zijn en daar in staat zijn hun geld te verdienen.
Veelal is die reislust opgewekt Doo vakanties te vieren in de betreffende landen. Het gevoel van niets moeten, vrijheid, zon op je giechel en andere culturen en landschappen: het is onbetaalbaar en verslavend.
Ik weet er alles van. En voordat je nu jouw baan opzegt en jouw huis verkoopt om in Spanje in een restaurant te gaan werken, wil ik graag even jouw aandacht.
Ik ga je toelichten waarom het loont om jouw inkomen uit Nederland mee te nemen.
Koopkracht is alles.
Maak je geen zorgen; ik ga je niet vermoeien met inflatiecijfers van alle landen. (Die kun je hier eventueel vinden als je dat interessant vindt).
Ik ga je alleen attenderen op het woord Koopkracht. Feitelijk is dat niets anders dat jouw power, jouw vermogen om te kopen. Om jouw zuurverdiende centen uit te geven.
Koopkracht is niets meer of minder dan de hoeveelheid die jij kunt kopen voor de Euro’s die jij in je hand hebt. Oftewel; wat is jouw euro waard als je hem uit wil geven?
De koopkracht van jouw Nederlandse Euro is veelal iets groter dan van de Euro die jij in een ander land ontving als ruil voor jouw werkzaamheden.
Dat heeft alles met verhoudingen te maken tussen de diverse landen. Hoe staan de economieen van de landen in verhouding tot elkaar.
Vakantiegeld versus inkomen
Wat je waarschijnlijk heel prettig vond toen je in een land op vakantie was, is dat de koffie zo ‘goedkoop’ was. Misschien dat je je zelfs verbaasde over de huurprijzen van huizen in dat land. ‘Wow; dat kost echt niks.’
Dat klopt ook. Op het moment dat jij jouw waardevolle Nederlandse inkomen daar ter beschikking hebt. Doordat de economie in Nederland (over het algemeen) wat sterker is dan in sommige andere landen, ben je ‘de Koning te rijk’ als je jouw vakantiegeld gaat uitgeven in het buitenland.
Je kunt heel veel met jouw Nederlandse Euro’s. Je hebt het idee dat je geld overhoudt, ondanks dat je een Big Spender bent in die weken.
Maar hoe anders zal dat worden als je in dat land gaat werken?
Inkomen uit Nederland beats buitenlands inkomen
Wanneer je naar zo’n ‘goedkoop’ land gaat verhuizen en je gaat daar werken, donderstraalt jouw koopkracht in een keer naar beneden. Naar het nivo van dat land. Want wat is nu de echte reden dat dat kopje koffie zo ‘goedkoop’ is?
Omdat de lonen in dat land zo laag zijn. There you have it: in het buitenland verdient ‘men’ aanzienlijk minder. En jij dan dus ook als je daar gaat werken.
En daar is niets mis mee. Maar je verliest wel per direct het koopkracht-voordeel. Dat is wel even handig om te weten. Want als jouw basis salaris zou halveren, hoe ‘goedkoop’ is die huur van dat leuke huis dan nog?
Dit is een vraag waar je best even bij stil kunt staan.
Ik wil niet zeggen dat de salarissen overal de helft zijn van wat er in Nederland verdient wordt. Daar heb je het CBS voor, voor zulke feiten. Maar ik weet wel, dat een immigrant niet direct op de meest hooggeplaatste functies gezet wordt met bijpassende salarissen.
Vaak is de taal al een ‘hobbeltje’.
Je mag er dus, voorlopig, even vanuit gaan dat je de lager betaalde functies gaat bekleden. En die lager betaalde functies betalen dan ook nog eens lager dan diezelfde functie in Nederland zou doen. Simpelweg omdat de standdaarden hoger zijn in Nederland.
Wanneer jij in het buitenland op de loonlijst gaat, is de kans groot dat je minder te besteden hebt dan je had toen je, vakantie-matig, kennismaakte met dit land.
Tel daar bij op dat de werkdagen vaak langer zijn dan wij in Nederland kennen en je hebt een verlies-verlies-situatie: minder geld voor meer uren werk.
Dat is vast niet de reden dat je zin hebt naar het buitenland te verhuizen.
Eigen volk eerst
Naast de individuele redenen om nog even jouw werkplannen te heroverwegen, vind ik persoonlijk dat wij als immigranten niet het werk van de lokalen mogen ‘stelen’.
De werkloosheid is in diverse landen hoog. De opleidingen zijn minder van kwaliteit, dus de ‘onderlaag’ van de bevolking heeft moeite zat met het vinden van een passende baan. Net als in ieder land.
Laten wij, als slimme Nederlanders, dan niet hun baantjes afpikken. Dat is mijn persoonlijke visie.
Als wij gebruik willen maken van hun land, ben ik van mening dat we moeten komen ‘brengen’ en niet ‘halen.
Nederlands inkomen is de oplossing
Jouw voorsprong dat je geboren en getogen bent in een rijk land, kun je benutten. Neem jouw inkomen mee uit Nederland, als je naar het buitenland gaat verhuizen.
Op die manier blijft jouw geld ‘heel veel’ waard in dat zonnige (of ijzige) land en behoud je jouw ‘gewone’ werkdagen.
Daarnaast kun je de lokale economie een handje helpen doordat je geld over hebt en aan hen uit kunt geven.
Denk aan kopjes koffie op terras, inkopen bij plaatselijke supers etc.
Met een Nederlands inkomen creëer je die gewenst win-win-situatie; jij blij dat je geld hebt en in dat mooie land kunt wonen en de plaatselijke bevolking blij omdat je hun banen respecteert en hun economie steunt.
Hoe regel je een inkomen uit Nederland?
Ik hoor je denken;’ Ja, dit klinkt leuk, maar hoe regel ik zo’n inkomen uit Nederland als ik in het buitenland zit?’
Dat begrijp; dat lijkt heel lastig.
In werkelijkheid komt het neer op een goed plan, tijd en doorzettingsvermogen.
Als jij nu al weet dat je over een jaar naar het buitenland wilt verhuizen of reizen, ga dan nu al aan de slag met het creëren van dat inkomen.
Of dat nu inhoudt dat je een passende werkgever gaat zoeken of een eigen bedrijf gaat starten. Beiden vergt tijd als je wilt dat het succesvol aansluit op jouw gewenste leven.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het opbouwen van jouw eigen missiegedreven bedrijf. Op die manier heb je nooit rekening te houden met de spelregels van een werkgever.
Je kunt het dan volledig indelen zoals bij jou past.
Denk hierbij aan werktijden (siësta……), werkdagen (alle feestdagen een streep in jouw agenda….) en tarieven (zodat de koffietjes ‘goedkoop’ blijven…)
Je hoeft dan dus niet meer te werken dan ‘nodig’. Er is ten slotte geen beter leven dan een goed leven. Genoeg is genoeg.
Je gaat vast niet naar het buitenland omdat je meer wilt werken. Je wilt vast juist meer gaan genieten.
Zorg dat jouw inkomen jou daarin faciliteert.
Wil je daar eens veder over praten om te ontdekken hoe dat er voor jou uit zou kunnen zien, zo’n eigen bedrijf in het buitenland? Laten we dan eens een gesprek inplannen; dan bespreken we dat concreet.
Liefs, Liesbeth