Een goed plan hoef je alleen maar te volgen.

De afgelopen 44 jaar heb ik heel vaak geoefend met het maken van een goed plan. Je kunt dus wel zeggen dat ik ongelooflijk planmatig ben. Super irritant soms, want als je met mij praat, ben ik reeds een plan aan het maken voor wat jij mij op dat moment vertelt. Zonder dat jij daar iets van merkt. Het plan wat ik maak wordt dus 9 van de 10 keer niet eens gebruikt. Ik doe dit al van kleins af aan en ik ben er nooit mee gestopt. 

Makkelijker gezegd dan gedaan

Mijn motto is dan ook: ‘een goed plan hoef je alleen te volgen’. Easy as that. Op deze manier kun je dus alles bereiken en behalen wat je maar wilt. Als je maar een goed plan maakt. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan.

Dé reden dat een goed plan niet wordt bereikt

Niet iedereen heeft zo achterlijk vaak geoefend met het maken van een goed plan. Niet iedereen weet hoe dat plan tot stand kan komen. Dit kan een van de redenen zijn waarom een doel of wens vaak niet wordt bereikt.

Toch ligt de reden dat een plan niet wordt bereikt naar mijn mening ergens anders. Het plan wordt namelijk heel vaak niet gevolgd. Er wordt afgeweken van het gemaakte plan, er wordt tussendoor gestopt of er wordt een nieuw plan bedacht. Dan kom je er dus niet.

Tot in de details uitgedacht

Toen ik als klein paardenmeisje een wedstrijd had, wilde ik graag ‘alles’ zelf doen. Mijn ouders steunden mij met alles wat ze konden. Echter, veel verder dan paarden vasthouden (als ze niet te groot waren) en de auto met trailer erachter rijden, kwamen ze niet. Dus alles wat met de voorbereiding en het inpakken van de auto en paard te maken had, deed ik zelf.

Ik begon ‘head first’: ik visualiseerde namelijk van top tot teen hoe ik eruit moest zien met mijn paard tijdens de wedstrijd. Ik had een knotje, witte rijbroek, paardrijlaarzen, witte handschoentjes, cap, plastron en ga zo maar door. Mijn paard had een schoon zadel, hoofdstel, knotjes, witte badges en een wit sjabrak. Ik had een duidelijk plan. Alles was tot in de details uitgedacht.

Reverse engineering

Ik begon dus met het einde en ging vervolgens stapje voor stapje terugdenken: wat moet ik dan allemaal inpakken en doen? ‘Reverse engineering’ wordt dat ook wel genoemd. Niet dat ik dat toen al wist. Ik vond het gewoon handig en op deze manier vergat ik niets. Ik ben daar nooit mee gestopt.

Als ik op vakantie ging bedacht ik me wat ik allemaal aan wilde als ik naar een terras ging, ging sporten of ging wandelen. Wat ging ik doen op die vakantie? Hoe zag dat eruit? Dat pakte ik vervolgens in.

Met alle projecten die ik bedrijfsmatig heb gedaan deed ik exact hetzelfde. Ik startte met het visualiseren van het eindresultaat en kon dan eenvoudig terugrekenen en tussenstappen creëren. Op basis daarvan maakte ik mijn plan. Een goed plan. Want een goed plan…, juist: hoef je alleen maar te volgen!

Tijd is de basis van een goed plan

Hoe meer tijd ik besteedde aan het maken van een plan, hoe meer tijd ik overhield tijdens het uitvoeren van dat plan. ‘Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt’ is door defensie een veel gebruikte spreuk. Ik kan me er helemaal in vinden.

Ook nu met onze verhuizing naar Valencia heb ik een plan gemaakt. Dat plan startte op 22-2-2022, de dag dat wij het huis kochten. Het plan omvatte financiën, praktische zaken en emoties. De laatste categorie is uiteraard het lastigste om te plannen. Maar toch: in het hele plan is ruimte voor alle emoties, misschien is dat wel het belangrijkste aan een goed plan. Geen enkele emotie willen verstoppen.

Doen wat je moet doen

Wij hebben het afgelopen half jaar exact gedaan wat er in ons plan stond. Iedere dag weer. Ondanks dat we soms geen zin hadden, geen vertrouwen, niet durfden of gewoon niet meer wilden. We wisten: het is een goed plan, dus we moeten het ‘gewoon’ volgen.

Met als resultaat dat we nu, 3 dagen voor de verhuizing, totaal geen stress ervaren. We hebben alles onder controle. En het emotionele deel van het plan, vindt deze drie dagen plaats. We zullen huilen van verdriet, snikken van twijfel en onzekerheid. Maar we zullen ook huilen van geluk en trots.

Never underestimate de kracht van een goed plan

Ons ‘eindresultaat’ ziet er nog veel mooier uit dan ik 6 maanden geleden had gevisualiseerd. We hebben veel meer gedaan dan we toen konden vermoeden. Dat kwam doordat we haast maakten als we tijd hadden. We hebben het werk verricht zonder in te houden. En dan is er ‘ruimte’ aan het einde van een goed plan. Praktische ruimte, financiële ruimte en ruimte voor emoties.

Zonder goed plan had ik iedereen gelijk gegeven die ons vroeg: “waar begin je in hemelsnaam aan?!” Wij wisten exact waar we aan begonnen. Never underestimate de kracht van een goed plan. Combineer jouw verlangen in een goed plan en toon doorzettingsvermogen. Dan is vrijwel alles mogelijk!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *