Het juiste tempo: sneller is niet altijd beter

Wanneer jij een groter doel hebt in je leven, is het eigenlijk niet zo belangrijk hoe snel je dat doel behaalt. Het is veel belangrijker dat je überhaupt richting dat doel gaat op het juiste tempo.

Toch gaat het hier bij veel mensen mis. Als zij hun leven willen omgooien en locatie onafhankelijk willen worden vanuit een werknemerspositie, willen zij dit altijd net iets te snel doen. Zij vinden het belangrijker dat het zo snel mogelijk gaat, dan dat het echt goed gaat. In mijn ogen is dat zonde. Wanneer je je leven op z’n kop gaat zetten, doe het dan in ieder geval direct goed. De beslissing om locatie onafhankelijk te gaan werken en leven is niet niks, probeer dit dan ook niet te forceren en te overhaasten. Zorg dat je alle sacrificie niet ‘voor niets’ neemt.

Een mooie plek, maar stom werk

Denk aan het verkopen van je huis, je baan opzeggen, afscheid nemen van de mensen om je heen en dan kun je pas de onzekerheid in springen. Make it worth it. Niet ‘’even snel’’ en uiteindelijk op een mooie locatie eindigen, maar wel met ‘’stom’’ werk. Fijn dat je een mooie locatie hebt gevonden, maar hoe stom is het als je op zo’n toffe plek stom werk moet doen? De tijd nemen zit hem dus vooral in een goede voorbereiding voor een locatie onafhankelijke onderneming. Die heb je namelijk niet zomaar. Lees hier hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het juiste tempo

Zorg er dus voor dat de richting, het tempo en het doel van je plan goed geformuleerd is. Iets wat ik met name heb geleerd van sporten is dat het tempo niet uitmaakt als de richting maar goed is. Lees die zin gerust nogmaals door. Vraag jezelf dan eens af in hoeverre je hier ook ‘gebruik’ van maakt. Denk je hier wel eens over na? Ik zie veel gebeuren dat mensen stoppen wanneer het behalen van hun doel niet (meer) zo snel gaat. Ze krijgen niet snel genoeg klanten, hebben te weinig geduld en zijn ontevreden over het resultaat op korte termijn. Wat je dan doet is het tempo verkiezen boven het resultaat. Dat is nu juist iets wat je niet moet doen!

Tempo boven resultaat

Wanneer je tempo verkiest boven het resultaat zeg je eigenlijk tegen jezelf: ‘’alleen als je altijd vol gas kunt, is het zinvol door te gaan’’. Dat de praktijk in vrijwel 100% van de gevallen het tegenovergestelde is, dat wordt voor het gemak even vergeten. Vertaal deze stelling eens naar een mooie reis die je gaat maken. Je start bijvoorbeeld een roadtrip naar Italië. Vol goede moed en met een lekker tempo ga je van start. Alles gaat voorspoedig, de eerste 200 km vliegen zo voorbij.  

Dan is er een file, er zijn meer mensen die die weg gebruiken. Het tempo gaat aanzienlijk omlaag en zo ook je gemiddelde per uur. Toch komt het geen enkele keer in je op om te draaien en naar huis te rijden. Je besluit niet om het tempo boven het resultaat te stellen. Je resultaat: een zalige vakantie in Italië. Dit resultaat staat boven het tempo.

Je eigen doel

Opstoppingen en tegenslagen zijn van tijdelijke aard. Er is altíjd licht aan het einde van de tunnel. Zo ook in het ”omgooien’’ van je leven. In het opzetten van een nieuwe business en in het vinden van je missie. De kunst is om je neer te leggen bij die ‘file’, het te accepteren dat je het niet kunt veranderen en dat je wat langzamer gaat. Je houdt vertrouwen in het resultaat: er komt een moment waarop jij lekker in Italië zit en helemaal niet meer terugdenkt aan de reis ernaartoe. Hetzelfde geldt met locatie onafhankelijk werken en leven. Doe dit nu ook eens voor je eigen doel. Stel het resultaat en de richting te allen tijde boven het tempo! Zorg dat je heel helder hebt wat je wilt.

Wil je meer vrijheid? Zorg dan dat je niet 8 uur per dag hoeft te werken als je locatie onafhankelijk bent. Wil je een eigen bedrijf hebben? Realiseer je dan dat je vaak overschat wat je in een maand kunt realiseren en onderschat wat je in een jaar kunt fixen. Neem de tijd om jouw bedrijf te bouwen.

Langzamer gaan is niet erg. Stoppen wel. ”Stoppen’’ heeft bewezen de slechtste actie te zijn die je kunt nemen om jouw doel te behalen. Stop dus niet en ga door. Hoe hard of zacht je tempo ook is!

Ben je benieuwd welk tempo het beste voor jou werkt en of je interesse hebt in een locatie onafhankelijk leven? Neem een kijkje bij mijn Youtube videos en laat je inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *