Hoe kun je genieten als je werkt tijdens het reizen?

Reizen en werken is voor veel mensen een combinatie die klinkt als een droom. Prachtige locaties bezoeken, genieten van een cocktail en vanuit een hangmat wat werken. Zeg nu zelf: dat klinkt toch echt als een droomleven? Dat kan het ook zeker zijn, maar de combinatie tussen reizen en werken is niet voor iedereen weggelegd. Het risico dat je meer reist dan dat je werkt is groot. Daarnaast is er waarschijnlijk ook een groot risico dat het een stressvolle vakantie zal worden. Je hebt continue het gevoel dat je moet werken, hoe houd je dat onder controle én kun je toch genieten?

De juiste balans

De meesten mensen lukt het niet om een goede balans te vinden. Een balans tussen het genieten van alle waanzinnige locaties én productief werken zodat je inkomen veilig blijft. Laten we eerlijk zijn: geen inkomen betekent voor de meesten ook geen waanzinnige reizen. Het reizen dient gefinancierd te worden, los van de ‘’gewone’’ kosten die iedereen heeft. Er is werk aan de winkel dus! Een goede verdeling tussen plezier en productiviteit is moeilijker te bereiken als je niet op kantoor werkt. Wanneer je reizen en werken wilt combineren is het lastiger om in een ritme te komen waarin beide aspecten voldoende aanwezig zijn. Het valt of staat met de juiste voorbereiding!

‘’Gewoon’’ genieten

Wanneer jij minimaal een jaar voordat je wilt gaan reizen al begint met het opstarten van een locatie onafhankelijke business zal je zeker met een draaiend inkomen op reis gaan. Op deze manier staat genieten gegarandeerd in je woordenboek! Deze aanpak is een totaal ander uitgangspunt dan wanneer je al reizend een bedrijf moet opbouwen, dat is bijna niet te doen. Je kent dan de klappen van de zweep, weet wat jouw kinderziekten waren en hoe je die kunt oplossen. Je maakt simpelweg een vloeiende overgang. Er is echt geen man over boord als je even een paar dagen wat minder productief bent en wat meer zin hebt in ‘’gewoon’’ genieten. Je bedrijf draait tenslotte al!

Aandacht en automatisatie

Wanneer je dan die business gaat starten dien je zoveel mogelijk te automatiseren. Jouw product ecosysteem moet dusdanig ingericht zijn dat je zoveel mogelijk systematisch kunt aanpakken. Denk aan automatische mails bij aanvragen en interesse in jouw producten of diensten, dat scheelt al heel veel tijd. Het product ecosysteem, de logische klantreis die jouw klant aflegt binnen jouw bedrijf, moet vanaf het begin afgestemd zijn op jouw wens om locatie onafhankelijk te zijn. Ook dit staat niet in een keer als een huis, het proces vergt dus aandacht voordat je gaat reizen.

Wanneer je daar een jaar de tijd voor neemt, zal je veel ervaringen hebben opgedaan die je meer effectiever kunt gebruiken. Als je voorbereiding goed is maak je zeker een vliegende start, neem daar minimaal een jaar de tijd voor. Een bedrijf opbouwen is niet zo moeilijk, het succesvol draaiende krijgen daarentegen is veel lastiger. Neem je tijd!

Structuur is je grootste vriend

Wanneer je hebt besloten om je reis te starten is structuur van groot belang. Tijdens het reizen is structuur je grootste vriend. Zorg dat je jouw bedrijf kunt runnen in de hoeveelheid uren dat jij wilt werken. Wanneer je 12 uur per dag nodig hebt om je bedrijf te onderhouden gaat er iets mis. Dan heb je dus geen tijd over om te genieten van al het moois wat je tegenkomt. Je kunt dan net zo goed op een kantoor blijven werken, en dat is juist niet wat je plan is toch?!

In het jaar voordat je gaat reizen dien je goed na te denken over je structuur. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel uur jij per dag aan jouw bedrijf wilt besteden. Maak een planning die zowel voor jou, als jouw reisgenoten acceptabel is. Stel bijvoorbeeld voor jezelf op dat je vijf uur per dag wilt werken. Start het eerste uur van je dag met de belangrijkste taken, vervolgens neem je de tijd om te genieten met je dierbaren en van de omgeving. Daarna plan je nog twee tijdsblokken in om te werken. Door een ritme te creëren weet iedereen waar hij of zij aan toe is én heb jij rust. Je hebt rust om te werken wanneer dat gepland staat en je hebt rust om te genieten wanneer daar de gelegenheid voor is. Niets is zo irritant als onrust ervaren terwijl je op de mooiste locaties bent.

Er is niets mis met plannen, je zal je extra vrij voelen wanneer je zelf die kaders kunt bepalen en invullen. Er is ook zeker niets mis met structuur, het levert extra rust en vrijheid op. Wanneer je alles los laat, zal je merken dat zowel het plezier als de productiviteit verloren gaan. Je kunt op zo’n moment niet meer genieten van de fijne momenten omdat je de druk van je werk voelt. Je hebt rust nodig. Rust in je hoofd om te genieten en rust in je hoofd om productief te zijn. Structureren is het beste wat je kunt doen als je voor een langere periode werken en reizen wilt combineren. Je hoeft dan niet te stoppen met genieten omdat je niet productief genoeg was, je hoeft je niet schuldig te voelen dat je niet voldoende werkt en alleen maar aan het genieten bent. Wanneer jij voldoende productief bent, zal je merken dat het genieten veel vrijer voelt én vanzelf gaat!

Mijn tip: wat je ook doet, doe het op dat moment met aandacht. Deze aandacht kun je alleen creëren door structuur en rust in je reizende leven te brengen. Omarm de beperkingen en ervaar de vrijheid!

2 reacties

  1. Wat een verhelderende blog. En ook een beetje herkenbaar. In mijn zoektocht naar werken/wonen in het buitenland, mèt een ziek lijf, heb ik afgelopen 2 maand in Spanje op een camping mogen werken. Dat is dan niet locatie onafhankelijk, maar wel een prima manier om balans te vinden in werk en ontspanning.

    In overleg kon ik zgn ‘siësta roosters’ draaien. Starten om 8h of 9h in de ochtend om een dienst te draaien van 4 of max. 5 uur. Vervolgens 4 of 5 uur vrij en in de avond de overige uren draaien. Voor mij (mijn lijf) werkte dit perfect. De vrije uren besteedde ik voornamelijk aan uitrusten, ontspannen en bijkomen op het strand. De zee, de zon en de warmte zijn mijn beste medicijnen.

    Op deze manier kon ik 6 dgn per week, 8 uur per dag werken (in Ned. kan ik maar max 20-24 uur werken). Buiten het feit dat ik al binnen 4 dgn na aankomst van een groot deel van mijn klachten af was, blijkt nu dus ook dat ik (mijn lijf) tot veel meer in staat is, zolang ik maar in het juiste klimaat ben.

    Met deze prachtige positieve ervaringen ga ik nu verder op zoek hoe ik dit (evt locatie onafhankelijk) verder kan ontwikkelen en uitbreiden en hoop ik, nee gá ik, in de toekomst met een campertje die kant op om zo gedeeltelijk daar en gedeeltelijk hier, te kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *