Eigenaarschap maakt het verschil

Doorgaan als anderen het niet meer verwachten. Dat laatste beetje geven, ook al rekent niemand er meer op. Toch nog gas geven, ook al voegt het ‘niets’ meer toe. Op zo’n moment toon je eigenaarschap. Neem de regie over je leven, dan zal je écht meer vrijheid ervaren. 

Wanneer je deze blog leest is hier een schoolvoorbeeld van ‘eigenaarschap’ aan vooraf gegaan. Het is dinsdag 28 december en ik ben op vakantie in Spanje, dat dacht mijn tekstredacteur ook. Zij leest mijn blogs na, past de SEO toe en plaatst deze blog dan op woensdag op mijn website. Maar nu dacht zij: ‘Lies is op vakantie, dus de laatste van 2021 was misschien wel vorige week’. Toch kom ik met een nieuwe blog. Daar zit nu net het verschil. Het verschil voor mij, maar ook voor jou. 

Eigenaarschap over jouw leven

Natuurlijk zit het verschil voor mij zakelijk niet in deze ene blog. Het is niet zo dat mijn jaar kansloos of waardeloos was als deze blog in 2021 niet meer de wereld was ingegaan. Maar het maakt wel het verschil in mij. En dat maakt het verschil on the long term in mijn leven. Wanneer ik mij niet laat overrompelen door de randvoorwaarden als ‘zin’, ‘geluk’, en ‘omstandigheden’, dan neem ik de regie.

Iedere keer als ik twijfel of het wel ‘nodig’ is, dan doe ik toch dat stapje extra. Ook als het niet meer wordt gezien door anderen en als de externe beloning er niet is. Dat stapje extra doen wat alleen ikzelf zie en voel. Daar ligt mijn groei. En ook die van jou.

Pak jouw leven vast

Pak jouw leven vast alsof het van jou is, want dat is het. Waarom pakken zo weinig mensen dat leven maar vast?

We willen gezond leven, maar trainen niet iedere dag.
We willen succesvol zijn, maar zijn niet bereid daarvoor te doen wat nodig is.
We willen mooie relaties opbouwen, maar swipen naar een ander als er even geen diepe band (meer) is.
We willen vermogend zijn, maar willen geen risico’s nemen.

Zelfgekozen kaders

Met alleen maar wensen komen we niet waar we willen zijn. En zelfs als je er dan wel komt, zal je er niet van kunnen genieten. Denk maar aan vroeger: weet je nog hoe blij je was met jouw eerste eigen verdiende geld? Daar kon geen zakgeld tegenop. Eigenaarschap biedt zingeving, waardering en vrijheid. Je kunt zelf de kaders kiezen waarbinnen die vrijheid plaats zal vinden.

Wanneer jij iedere dag 10 kilometer gaat wandelen zal je je enorm ‘goed bezig’ voelen na afloop. Je voelt je vrij buiten je zelfgekozen kaders. De afwezigheid van die kaders, lekker niet hoeven te wandelen, gaan jou nooit dat gevoel geven als je alleen de wens van gezonder leven hebt. 

Verlangen naar vrijheid

Als een locatie onafhankelijk leven jouw wens is voor 2022, dan zal je trots op jezelf zijn als je de stappen gaat nemen die daarvoor van belang zijn. Informeer wat je nodig hebt, start een bedrijf met een missie zodat je geld verdient onderweg en denk na over hoe je toch vermogen op kunt bouwen terwijl je reist.

Doe juist dingen waar je wellicht niet zoveel zin in hebt omdat ze onbekend en best lastig zijn. Dat zijn de zaken die jou de vrijheid gaan geven waar je zo naar verlangt.

Twijfelen aan jezelf, of je het wel kunt, of het wel voor jou is weggelegd en het dan toch juist wel gaan doen: dat is eigenaarschap. Dat is de regie nemen en daar de vruchten van plukken. Die vruchten zijn zoet: vrijheid, regie en het gevoel hebben dat jij jouw leven stuurt. En niemand anders. Dat is toch wat je wilt?

Maak plannen in plaats van wensen

Ik wil je vragen op zoek te gaan naar wat je dan precies zo lastig vindt, wat je moeilijk vindt en waar je aan twijfelt. Pak dat vervolgens vast en ervaar wat dat met je doet. Trainen als je geen zin hebt, fruit eten als je trek hebt in chips of je gezicht laten zien terwijl je denkt dat je niet goed genoeg bent. Een moeilijk gesprek voeren als een relatie verdiept moet worden of je baan vervangen door jouw eigen missie volle bedrijf te starten zonder dat je zeker weet of je gaat slagen. Dit zijn voorbeelden van het tonen van eigenaarschap. Maak echte plannen in jouw leven in plaats van alleen maar wensen.

Toon eigenaarschap

Deze blog gaat geen levens redden. Niet die van mij en niet die van jou. Deze blog is slechts een kleine schakel in de ketting van mijn leven. Iedere schakel is van belang. Iedere schakel dient sterk te zijn. Alles waar ik invloed op heb in mijn eigen leven, zal ik sterk maken. Eigenaarschap tonen is het minste wat je kunt doen. Laat zien aan jezelf dat je het écht wilt.

Eigenaarschap tonen is het moeilijkste wat je kunt doen. Het is doorgaan als anderen stoppen. Het is ‘up-showen’ als je niet durft. Het is meer geven dan je nu doet. Het resultaat? Regie over jouw leven, zingeving en vrijheid.

Waar heb jij nu geen zin in, maar is wel jouw kleine schakel in de ketting? Ga daar mee aan de slag. Pak de regie, toon eigenaarschap en geniet daarna. Geloof mij maar: eigenaarschap zal dan het echt verschil gaan maken. 

Ik wens je een mooie jaarwisseling en tot in 2022!

Liefs, 
Liesbeth 

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *