Een waardevolle les: wat ik van een Oekraïense vluchteling leerde.

Lessen om te leren vind ik overal. Momenteel ben ik net een spons: ik neem alles wat er om me heen gebeurt enorm in mij op. Dat is prettig en vreselijk vervelend tegelijk. Toch is het leren van een waardevolle les van een ander iets ontzettend moois, zelfs als dat onbewust is. Dat mocht ik laatst meemaken.

Mooie momenten met onbekende mensen

Ik huil als ik een hond los zie lopen. Ik ben overenthousiast aan het zwaaien naar een voor mij onbekende man, die dagelijks langs ons huis loopt. Ik twijfel als er twee opties zijn (wanneer zijn die er niet?!). Maar ook smelt ik van mooie momenten met onbekende mensen.

Een open blik de wereld in

Zo’n moment had ik ook met een Oekraïense man die ik ontmoette tijdens onze Spaanse lessen. Hij is (deels) doof, alleen en spreekt naast gebrekkig Spaans (dat is de reden dat we die lessen volgen ten slotte) ook onduidelijk. In welke taal dan ook. Ik versta hem dan ook absoluut niet. Onze juf verstaat hem enigszins. Ik vermoed dat ze hem heeft leren ‘lezen’. Het lijkt alsof hij al een eerder seizoen bij haar lessen volgde.

Mijn hart opende toen ik de man zag. Een open blik de wereld in. Bereid om te leren. Ondanks alles. Misschien wel dankzij alles. Hij heeft een rugzak, een flinke. Dat zie je aan alles. Maar hij kiest voor het leven. Ook dat zie je aan alles. Aan zijn lach, aan zijn manier van bewegen, aan zijn ‘opgeruimdheid’. Ik voel me emotioneel als ik de man zie en observeer hem dan ook aandachtig, zonder te weten dat hij mij een waardevolle les zal leren.

We willen groeien

Ik realiseer me dat onze ervaringen zo divers zijn. Dat hij een bak meer ellende moest meemaken dan ik. En toch leren we dezelfde woorden en doen we dezelfde oefeningen.

Omdat we willen groeien. We willen groeien in onze beheersing van de Spaanse taal. Omdat we ons beiden realiseren dat ons leven rijker zal worden als we ons goed verstaanbaar kunnen maken. Zo goed en zo kwaad als dat zal gaan.

Ik geniet van hem tijdens de lessen. Zonder ook maar een woord van hem te verstaan. Ik praat alleen non-verbaal met hem. Door te glimlachen, hem voor te laten gaan en hem de ruimte te geven. Het voelt alsof hij die ruimte nodig heeft. Alsof hij zich niet (meer) klein laat houden. Zijn houding verraadt hem: groots en trots.

Geniet van wat je hebt

Er was een feestje bij ons in het dorp: een voorstelling van een groep artiesten: zangers, acrobaten, dansers. Een ware happening. Wij zaten op de plastic stoeltjes te genieten van wat ons nieuwe dorp ons bood: een prachtig samenspel van geluid, beeld en beweging.

In mijn ooghoek zag ik tussen het drukke publiek een man bewegen. Hij trok mijn aandacht. Ik kon niet niet naar hem kijken. Zijn houding trok de aandacht. Van mij in ieder geval.

Het was de Oekraïense man. Hij was alleen. Uiteraard. Zijn blik verwonderd en open. Ondanks dat hij wellicht niet alles hoorde van het optreden zag ik hem genieten. Genietend van hetgeen hij zag. Genietend van hetgeen hij wél had. Weer zo’n waardevolle les.

Iedere keer weer een waardevolle les

De man geeft mij iedere keer, zonder dat hij het weet, een waardevolle les. Een lesje dankbaarheid, een lesje vertrouwen, een lesje eigenaarschap, een lesje houding en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De man inspireert mij als een malle. Ik had hem bijna zielig gevonden. Ik had bijna medelijden met hem gekregen. Maar dat was niet op z’n plek geweest. De man is niet zielig. De man is een man zoals weinig mensen ‘mans’ zijn. Door zijn houding: positief: open, opgericht en verantwoordelijk.

Een grote inspiratiebron

Hij geeft de touwtjes niet uit handen van zijn leven. Hij heeft de regie, dat zie je aan alles. En wat een inspiratiebron is hij daarmee voor velen. Hij leidt het leven zoals hij dat wil. Hij is bereid om de consequenties te dragen. Wat een uitzondering!

Als mijn spaans verstaanbaar genoeg is, zal ik deze waardevolle les eens met hem delen. En hem bedanken. Bedanken voor de prachtige lessen die hij mij leerde.

Open je ogen

Kijk om je heen: wees een spons en laat je inspireren. En realiseer je: dit is jouw leven. In ieder klein hoekje zit een waardevolle les. Open je ogen en sta ervoor open!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *