Hoe vind je een remote job?

Stel: je wilt geen eigen bedrijf beginnen (laten we daar toch nog eens over praten samen, maar dat terzijde), maar je wilt wel meer vrijheid ervaren in je leven. Dan zou een remote job de perfecte oplossing kunnen zijn voor jou! Een vaste baan die je overal uit mag oefenen en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Vrijheid en een zekerheid van inkomen. Klinkt als the best of both worlds, nietwaar? Ik laat je in deze blog zien welke stappen je daarvoor moet zetten. 

Vrijheid is zelf kiezen

Of je je daadwerkelijk zo vrij zult voelen op reis als iemand anders bepaalt wanneer jij werkt, vraag ik me wel af. Ik weet dat ik je zou helpen, maar eerst wil ik dit nog even met je delen. Vrijheid is in mijn ogen een gevolg van zelfgekozen regels en beperkingen. Dat je vrij bent om te kiezen wat jij doet. Zeker als je wilt gaan reizen, dat doe je tenslotte om je vrijer te voelen. Lever die vrijheid niet ‘zomaar’ in aan een werkgever van je remote job.

Trust me: een toffe locatie is echt een stuk minder tof als je 8 uur ingelogd moet zijn om te werken voor een ‘ander’. Dat is simpelweg wel wat een remote job inhoudt. Dat ik je graag inspireer om je eigen bedrijf te starten, mag duidelijk zijn. Ondanks alle angsten en onzekerheden zal een eigen bedrijf jou het ultieme gevoel van vrijheid geven. Zeker in combinatie met jouw reisplannen.  

Wat is je missie met deze remote job?

Maar, ik zal me inhouden en je verder helpen. Jij wilt graag een baan vinden en vervolgens met die remote job op reis gaan. Dan zal ik je handvatten geven voor hoe je die remote job dan het beste kunt vinden. Eigenlijk zijn de stappen voor het starten met een remote job niet heel anders dan wanneer je voor jezelf zou starten. Wat van groot belang is, is dat je eerst eens kijkt wat jouw missie is: welk stukje van de wereld wil jij beter maken? Als je mij kent, zie je dat ik de kernwaarden hier oversla. Dat doe ik bewust. Grote kans dat je jouw kernwaarden namelijk niet kunt bewaken als je voor een vaste baan kiest. Je hebt je dan namelijk aan iemand anders zijn regels te schikken. 

Sta eens wat langer stil en ga rustig op zoek

Wanneer je je missie hebt ontdekt, moet je gaan nadenken welk stukje van de wereld jij wilt verbeteren. Denk dan eens na welk bedrijf daar bij aansluit. Ik ben geen voorstander van ‘iedere remote job’ aanschrijven die je maar tegenkomt. Solliciteren op alles wat op afstand kan. Ik denk oprecht dat je daar spijt van gaat krijgen. Ik zou je aanraden om wat langer de tijd te nemen voor jouw sollicitaties. Sta eens wat langer stil bij wat je wilt en ga rustig op zoek naar passende vacatures.

Een totaaloplossing

Als je een paar passende bedrijven hebt gevonden die aansluiten op jouw missie, wil ik dat je gaat nadenken welk probleem er speelt bij die bedrijven. Zelfs als er geen vacature is, kan het zomaar zijn dat als jij het heersende probleem kunt oplossen voor hen en zij graag met jou in gesprek gaan.

Denk eens na waar dat bedrijf steeds weer tegenaan loopt en hoe jij dat kunt oplossen door het uitvoeren van jouw missie. Bied het bedrijf een totaaloplossing aan. In plaats van dat je gaat melden wat je allemaal hebt gedaan, ga je hen vertellen wat je allemaal voor hen gaat oplossen met deze remote job. Vertel hen welke problemen zullen verdwijnen wanneer jij voor hen mag werken.

Zorg dat je opvalt 

Wanneer je een proactieve benadering kiest, is er een grote kans dat jij bij het bedrijf opvalt. Dat doet namelijk vrijwel niemand. De meeste mensen reageren alleen op sollicitaties. En daar reageren miljoenen op. Op allemaal dezelfde wijze. Dus zorg dat je opvalt in die grijze massa.

Maak een oplossingsgerichte presentatie. Het bedrijf houdt niet van problemen, dus als jij kunt laten zien dat je die kunt oplossen, dan kan het zomaar zijn dat ze meer van jou willen weten. De manier waarop jij het probleem gaat oplossen moet je uniek maken, omdat jij ook uniek bent als mens en een remote job ook uniek is. Gebruik niet de standaard oplossingen die iedereen noemt: ‘ik kan goed samenwerken’ of ‘Ik ben heel flexibel’.

Beantwoord de vragen voordat ze worden gesteld

Vertel hen wat echt bij jou past. Hier komen dan toch nog wat kernwaarden om de hoek kijken. Doe hen een voorstel waarvan jij weet dat de oplossing hen waard is. Stel die vraag aan andere werkgevers: wat zouden zij voor jouw oplossing willen betalen? Als je daar een goed beeld van hebt gekregen kun je dat verwerken in jouw voorstel aan het bedrijf waarvoor je het liefst wilt werken met een remote job.

Vertel in dit voorstel ook hoe jij de ‘angsten’ van de werkgever opvangt. Denk aan het overleggen als jij op afstand werkt. Haal de angels er gelijk al uit: zorg dat je zijn vragen beantwoord voordat hij ze stelt. Dan ligt die remote job sneller voor het grijpen.

Hoe minder je hem zelf laat nadenken, hoe groter het totaalpakket is, hoe duidelijker het is dat jij zijn probleem op een uniek wijze gaat oplossen: hoe eerder je daar aan de virtuele tafel zit voor een sollicitatiegesprek!

Veel succes!

Als je hier eens over wilt sparren, hoe je jouw aanpak het beste kunt realiseren, plan dan eens een Strategie-Sessie in. Dan denk ik graag met je mee!

Veel succes! En als je het toch niks vindt, start dan gewoon lekker je eigen bedrijf! Dan snap je waarom ik je dat wilde laten doen. 😉

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *