Kies jij voor een leven waarin je geen vakantie meer nodig hebt?

‘Een leven waar je geen vakantie meer van hoeft te nemen.’ Hoe heerlijk klinkt dat? Deze mooie zin beschrijft een ideale situatie. In deze ideale situatie heb je werk waar je écht blij van wordt. Er is alleen een ding wat veel mensen tegenhoudt om daar te komen: zij denken te veel en voelen te weinig. 

Het wordt ons niet geleerd

‘Waarom doet niet iedereen werk waar hij of zij gelukkig van wordt?’ zou de kleine Liesbeth gevraagd hebben. Toen ik een klein meisje was vond ik al niet alles zo vanzelfsprekend als heel veel anderen dat wel vonden. Ik stelde graag vragen. Irritant eigenlijk wel. Nu weet ik beter. Ik weet nu waarom niet iedereen iets doet waar hij of zij echt gelukkig van worden. Het wordt ons niet geleerd. Die mensen werken alleen maar door totdat ze ‘echt’ toe zijn aan vakantie.

Waar is de ruimte?

Natuurlijk zegt iedereen wel dat je plezier moet maken en dat geluk en gezondheid het allerbelangrijkste zijn. Maar waar in het hele systeem is er ruimte om daaraan te voldoen?

Je kiest een richting op school als je ongeveer 12 jaar bent en kiest een vervolgopleiding als je tussen de 16 en 18 jaar bent. Vaak is die opleiding een verstandige of praktische keuze: een opleiding die jouw ouders geschikt vonden voor jou of een opleiding waarvan jij dacht dat jouw ouders het een goed idee vonden. Een andere optie is dat je een opleiding hebt gekozen met een prima toekomstperspectief. Het plan na je opleiding? Werken, werken, werken en af en toe een vakantie om bij te komen. 

Een praktische en verstandige keuze

Er wordt vrijwel nooit voor een opleiding gekozen waar het hartje sneller van gaat kloppen. Het doel is tenslotte om een goede baan vinden. Dan ga je dus werk doen wat past bij de opleiding die je hebt gedaan en met wat mazzel biedt die baan jou een inkomen waarmee je een hypotheek kunt krijgen en een mooi huis kunt kopen. Die hypotheek zorgt er ook weer voor dat je niet met het werk kunt stoppen, want dan kun je jouw huis niet meer betalen. Je zit dus vast aan dat werk-vakantie-werk ritme, waar ‘vakantie’ maar een heel klein onderdeel van je leven is. 

Nergens in deze weg wordt er aan je ziel gevraagd: ‘word je hier echt gelukkig van?’. Vrijwel altijd wordt er een praktische en verstandige keuze gemaakt met het hoofd. 

We oefenen niet vaak genoeg

Wat ik jou graag wil laten inzien is dat het niet zo gek is dat je niet ‘zo goed weet’ waar je gelukkig van wordt. We oefenen het namelijk niet vaak genoeg om daar bij stil te staan. En iets wat je niet zo vaak oefent, beheers je waarschijnlijk nog niet zo goed. Toch klinkt zo’n leven waar het altijd als vakantie voelt wel erg fijn, nietwaar?

Durf te voelen

Wat je daarvoor moet doen is durven voelen. Durf de vraag aan jouw ziel te stellen. Dat is heel lastig, want je moet je kwetsbaar opstellen. Stel nu dat het antwoord op de vraag ‘ben je echt gelukkig in deze relatie?’, ‘nee.’ is. Dan moet je daar dus ‘iets’ mee en dat is confronterend.

Je moet dus best wat lef hebben om de vraag aan jezelf te stellen en jouw ziel, hart of gevoel (hoe je het ook wilt noemen) antwoord te laten geven. Zonder interruptie van het hoofd. 

Schakel je hoofd uit

Durven voelen is lastig, want ons hoofd klapt uit elkaar van ‘wijsheden’. Gedachten als: ‘hoe kan ik daar nou geld mee verdienen’, ‘ja, als dat zou kunnen’ en maar hoe kan ik daar nou werk in vinden: ik heb daar geen opleiding voor’ komen waarschijnlijk snel voorbij. Jouw hoofd bemoeit zich er meteen mee. 

Wat zou er veranderen voor jou als je dat hoofd even ‘uitschakelt’? Dan zou je bij het puurste antwoord komen. Dan zal je je ware ‘jij’ ontdekken.

Dan ontdek je wie jij graag wilt zijn en niet wie je geworden bent (door al jouw ervaringen en opleidingen). Je ontdekt wat jou gelukkig maakt en niet wat jij doet om anderen gelukkig te maken. Wat jouw taak op aarde is en niet wat een verstandige keuze leek.

De basis van een leven dat voelt als vakantie

Jouw leven zal veranderen als je naar die tere ziel durft te gaan en daar vragen aan durft te stellen. Zonder bemoeienis van je hoofd. Het antwoord wat je dan krijgt zal je waardevolle inzichten geven. Daar ligt jouw pure geluk. Daar liggen jouw antwoorden. Daar ligt de basis voor een leven waar je nooit vakantie van hoeft te nemen. Neem geen genoegen met verstand. Benut je ziel, want daar zit jouw goud!

De online training ‘Ontdek jouw missie en bepaal jouw Business concept’ loodst jou door deze stappen heen. Als een ‘geleide-hond’ neem ik je mee naar jouw ziel en sluiten we het verstand even buiten. Dat voegen we er later wel weer aan toe.

Een mooie stap naar een leven vol zingeving en waarin het voelt alsof je altijd vakantie hebt. Iedere dag iets doen waar je hartje sneller van gaat kloppen. Is dat niet waar het om zou moeten gaan in het leven? Ik vind van wel.

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *