Wil jij jouw droomleven leiden? Oefen moeilijke situaties!

‘Het lijkt me geweldig om veel te reizen’ en ‘ik zou dolgraag in Spanje willen wonen’. Dit klinkt als een droomleven toch? Het zijn zomaar wat uitspraken van veel mensen. Mensen die dromen van ‘iets’. De meesten van hen realiseren nooit dat het voor altijd een droom blijft. Zonde. Want het had ook anders gekund. Ik licht je graag toe hoe je van jouw droomleven werkelijkheid kunt maken.

Beren op de weg naar jouw droomleven

Een droom hebben is de eerste stap. De droom realiseren is een tweede. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Ik denk dat veel mensen in eerste instantie worden tegengehouden door alle ‘mitsen en maren’, ook wel alle beren op de weg. Of dat nu hun eigen beren zijn of dat het de beren van een ander zijn. Ze komen ze tegen en kiezen er dan voor om niet verder te gaan. Die beer lijkt te sterk.

Dit is de situatie die veel mensen (dus voordat ze überhaupt hun droom gaan realiseren) zien. Een situatie met veel mitsen en maren. Veel hobbels en bobbels. Een grote groep mensen begint er om die reden niet eens aan. Ze blijven dromen, maar komen nooit in actie. Ze vinden het simpelweg te eng. Het is te onbekend en heeft te veel open einden. Zolang je je daar goed bij voelt, is dat helemaal prima. 

Je weet het en toch haak je af?

Een andere groep mensen is zich bewust van alle beren op de weg, maar begint toch met de realisatie van hun droomleven. En terwijl ze daar mee bezig zijn, laten zij zich alsnog tegenhouden door de obstakels die zij van tevoren reeds zagen. Huh?! Dus: je weet dat er ‘ellende’ gaat komen en als die ellende zich dan aandient, haak je af? Dat klinkt niet logisch, maar het is vaak wel de realiteit.

Terug naar waar het bekend en vertrouwd is

Dat afhaken kan aan een aantal oorzaken liggen:

De realiteit is heftiger van ingeschat
De realiteit in ondraaglijk
De realiteit is oncomfortabeler dan men kan dragen.

In heel veel gevallen is het de laatste oorzaak. In het hoofd had men voorzien dat het zwaar ging worden om dat droomleven te realiseren. Maar in hun hart zijn ze (nog) niet klaar voor zoveel discomfort. Ze kunnen het letterlijk niet dragen. Ze kunnen het oncomfortabele niet aan. Ze raken verward, voelen zich stuurloos en kiezen voor de weg ‘terug’. Terug naar waar het bekend en vertrouwd is. Waar het, ondanks dat het niet een wenselijke situatie is, wel een bekende en comfortabele situatie is: dat wat ze kennen. Waar ze vandaan komen. 

Oefening baart kunst

Hoe zou dit voorkomen kunnen worden? Door te oefenen! Mensen die mij kennen (lees: mijn kinderen) worden soms gek van mij. Ik zeg het woord ‘oefenen’ ontelbaar vaak op een dag. 

Werkelijk alles wat onbekend, onbemind, eng, spannend, twijfelachtig, nieuw en raar is, is dat omdat je het nog niet hebt geoefend. Je hebt daar nog te weinig tijd aan besteed. Dat is de reden dat je het niet kent en kunt. Dat is de reden dat het je onzeker maakt en je het liever niet doet. Dit is precies wat er gebeurd als je denkt aan je droomleven. Het is onbekend, eng, spannend en nieuw. 

Leer jezelf kennen en vertrouwen

Wanneer je regelmatig wegloopt uit een ‘nare’ situatie, word je nooit geoefend in dergelijke situaties. Je moet jezelf leren kennen. Je moet jezelf kunnen vertrouwen in zo’n situatie. Zeker weten dat je doorgaat. Dat hoeft niet direct een vergelijkbare levenskeuze te zijn als het realiseren van jouw droomleven. Ga gewoon eens oefenen in de dagelijkse situaties.

Probeer eens een aantal moeilijke gesprekken te voeren in plaats van het te negeren of aan te nemen. Probeer die zware gewichten te tillen in de sportschool in plaats van dat je een rondje gaat hardlopen op een bekend tempo. Sla die lastige studieboeken toch weer open ook al heb je de papieren niet echt nodig. Herkenbaar?

Stel vragen en luister als je graag praat.
Maak een salade als je zin hebt in pizza.
Neem de trap als je met de lift kunt.
Zeg sorry als je ‘f*ck you’ wilt zeggen.
Zoek de stilte op als je neigt naar drukte.
Schrijf een verhaal als je zin hebt in Netflix.

Je kunt in allerlei situaties uit je comfortzone stappen!

Haal jezelf uit die comfortzone 

Maak het jezelf dagelijks eens moeilijk. Haal jezelf bewust uit die comfortzone en oefen met die situaties. Iedere keer weer. Steeds als je denkt ‘dit is prettig’ ga je het tegenovergestelde doen. Leer jezelf wennen aan die moeilijke situaties. 

Wat er dan zal gebeuren? Grote kans dat jouw leven meer zin krijgt. Dat je slanker wordt. Dat je sterker wordt. Dat je mentaal groeit. Dat je mooiere gesprekken voert. Dat je meer succes behaald en dat jouw droomleven dichterbij komt. 

Wen aan discomfort en realiseer jouw droomleven

Maar bovenal: oefen met moeilijke situaties. En dat gaat van pas komen als je jouw droomleven wilt gaan realiseren. Je schrikt dan niet meer van een tegenslag hier of daar. Je gaat rustig door. Ondanks dat het oncomfortabel is. Ondanks dat je het moeilijk hebt. Ondanks dat de beren zich hebben vermenigvuldigd.

Discomfort moet je dagelijks oefenen om op belangrijke momenten te kunnen vertrouwen op jezelf.

Wil jij die grote stap maken? Laten we het samen doen. Ik sleur je door die discomfort heen en laat je pas los als je het vaak genoeg hebt geoefend.

Welke ongemakkelijke situatie ga jij vandaag nog opzoeken? Misschien is dat wel mij een mailtje sturen, dan is er geen weg meer terug en gaan we jouw droomleven realiseren. Eng he?

Ik wens je veel discomfort toe, omdat daar jouw groei én goud ligt!

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *