Wat is jouw doel en wat is jouw middel?

Wanneer je mij al een tijdje volgt weet je dat ik heel doelgericht werk. Ik crush alle doelen die ik voor mijzelf stel. Als ik het doel écht voel en écht wil bereiken, weerhoudt niets mij hiervan. Om mijn doel te bereiken maak ik een goed plan en vervolgens volg ik dat. Wat heel belangrijk is, is dat je weet welk doel je hebt. En welk middel je daarvoor in gaat zetten. Daar gaat het soms mis bij mensen. Doel en middel worden nog wel eens verwisseld en dat is zonde.

Mijn doel, jouw situatie 

Ik ga aan de hand van mijn eigen doel je proberen een inzicht te geven in jouw situatie. Mijn doel in mijn leven is: Mijn Leven Beleven. Het is dus niet mijn levensdoel om uitsluitend in leven te zijn. Ik wil mijn leven voelen, ervaren en beleven. Om dit te bereiken zet ik een aantal middelen in. Ik heb daar 5 middelen voor:

Middel 1: Fysieke gezondheid 

Ik train regelmatig en til regelmatig zware gewichten op zodat mijn lichaam blijft werken. Zodat mijn lichaam letterlijk de lasten van het leven kan dragen. Denk aan boodschappentassen, boomstammen (tja… ) en kinderen. Daarnaast wil ik ook ‘lekker in mijn vel’ zitten, ik wil mij happy voelen in mijn lichaam. Dat is een belangrijk onderdeel voor mij van een ‘Leuk leven’.

Middel 2: Mentale gezondheid 

Mentaal weerbaar zijn voor alles wat er op mijn pad komt, dat is voor mij een belangrijk middel. Misschien is dit wel het moeilijkste middel wat ik inzet. Ik probeer een ‘tuimelbeker’ te zijn: ik ben in balans, ga nog steeds omver als er iets heftigs is gebeurd in mijn leven, maar eindig wel snel weer in balans. Ik wil weerbaar en veerkrachtig zijn. Ik besteed tijd aan mijn mentale gezondheid door mijzelf regelmatig ‘uit het leven’ te halen: even niks! Sufweg voor me uit staren en de leegte ervaren, niets hoeven of horen. Alleen maar even ‘zijn’ in mijn lichaam en luisteren naar mijn ziel. Lekker aards he? Maar zo waardevol.

Middel 3: Voeding 

‘Geen zand in de motor gooien’, dat is wat ik iedere dag denk. Mijn lichaam heeft een hoop te leveren, dus dan dient het ook fatsoenlijke brandstof te krijgen. Gaat dit altijd easy? No way! Ik struggle dagelijks met de verbazing en verontwaardiging dat mijn lichaam niet opknapt van M&M’s. Dat het meer baat heeft bij een bak kwark. Nooit zal ik begrijpen waarom het leven zo hard is.

Het is een dagelijkse test van het universum: hoe graag wil je jouw doel realiseren? Wat heb je daar voor over? Voor veel van die testen slaag ik. Regelmatig faal ik ook en staat er een bak chips op mijn schoot. Ik ben er dus nog niet.

Middel 4: Relaties 

Mijn sociale leven is klein, ultraklein. En dat vind ik prettig. Hoe groter, hoe meer onrust. Hoe meer ik in de war raak. Ik ben geen mensenhater hoor: don’t worry. Maar ik heb graag een kleine basis en zoek dan de drukte op wanneer het mij past. Ik heb veel behoefte aan ‘eenvoud’. Maar de relaties die ik heb zijn mij veel waard. Denk aan familie, vrienden en een partner. Een belangrijk middel om mijn leven te beleven zijn deze relaties. Het contact met hen geeft mij een extra gevoel van een mooi leven.

Middel 5: NoMadness In My Bus; mijn bedrijf 

Om een gezond financieel leven te leiden heb ik een eigen bedrijf. Financiële vrijheid is een groot onderdeel van mijn doel: een fijn leven voor mij. Ik haat geld stress en kan er niet mee omgaan. En dus is dit middel van belang om mijn doel te behalen. Ik wil een leuk leven leiden waarin geld mij voorziet in dat leven. En ik wil een leven zonder financiële stress.

Geef ieder middel genoeg aandacht 

Al deze middelen zijn evenveel van belang voor het realiseren van mijn doel. Zij dragen allemaal bij aan ‘Mijn Leven Beleven’. In principe hebben zij allemaal dezelfde ‘zwaarte’ en ze zijn allemaal even belangrijk.

Natuurlijk; soms vraagt de een iets meer aandacht dan de ander, maar er mag er nooit een genegeerd worden. Ook mag er nooit een de overhand krijgen. En daar gaat het vaak mis.

Het omwisselen van je doel en middel 

Heel veel mensen, en zeker ondernemers hebben hun doel met hun middel verwisseld. Hun doel is ‘succesvol ondernemer’ worden. Het middel wat ze daarvoor inzetten is hun leven. Je kunt je voorstellen dat je andere keuzes maakt als je het doel omwisselt met het middel.

Een voorbeeld:
Mijn doel is ‘Mijn Leven Beleven’.
Mijn middel is mijn bedrijf.

Wanneer mijn zoon vraagt of ik mee ga trainen, realiseer ik me dat dat mijn doel is: leven. En stop ik het middel ‘mijn werk’ even tijdelijk. Als mijn doel mijn bedrijf zou zijn, dan zou ik hem antwoorden: ‘Nee sorry Leff, ik blijf tot laat werken’’ Met mijn bedrijf als doel zou ik langere dagen maken, meer uren werken en nauwelijks vrij nemen. Met mijn leven als doel maak ik keuzes gericht op dat leven: trainen, mentale gezondheid, voeding, fijne relaties en leuk werk.

Stel jezelf weer eens die vraag

Kan dit altijd? Nee. Je hebt regelmatig verplichtingen waar je aan dient te voldoen. Maar als ondernemer is altijd ‘blijven werken’ een grote valkuil. En dan is het zinvol je steeds weer af te vragen: wat is mijn doel en welk middel wil ik hier voor inzetten?

Ik ben benieuwd: heb jij jouw doel altijd helder opgesteld en zet je reeds de juiste middelen in?
Deel het gerust!

Liefs, Liesbeth

PS: we zijn een community gestart voor een Nieuwe Norm: Reizen, Leven & Werken in Vrijheid. Word nu lid en maak het verschil!

Meer weten? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *