De kracht van kernwaarden.

‘Kernwaarden? Wat zijn dat?’ Ik hoor het mezelf nog zeggen. Ik was een jaar of 20 en had daar nog nooit van gehoord. Laat staan dat ik me er in had verdiept wat zij voor mij konden betekenen. Er gingen vanaf dat moment nog heel wat jaren voorbij zonder dat ik mijn kernwaarden helder in het vizier kreeg en deze vóór mij liet werken. Toch zijn ze zo ontzettend belangrijk, daar ben ik de afgelopen jaren zeker achter gekomen.

Groot en zelfstandig

Ik ben nooit een klein meisje geweest: ik ben letterlijk groot. Met mijn 1.81 meter ben ik lang. Mijn houding is, mede door het paardrijden, rechtop. Mijn schouders, ook door het paardrijden, naar achter, borst vooruit. Tel daar een gezicht bij op wat in ontspannen modus niet echt vriendelijk kijkt en je hebt een persoon die niet bepaald ‘klein’ is.

Als jong meisje was ik al redelijk zelfstandig met mijn paarden bezig. Ik regelde alles zelf, zorgde dat ze ALTIJD kregen wat ze nodig hadden en ging altijd alleen op mijn fiets daar naartoe. Paardrijden is een relatief individuele sport, met als gevolg dat ik vaak dingen ‘alleen’ deed.

Toen ik mijn liefde voor krachttraining ontwikkelde werd dit zelfstandige alleen maar versterkt. Letterlijk. Ik werd fysiek sterker en ik verstrekte mijn zelfstandigheid. Niet sporadisch hoorde ik ‘jij bent echt een powervrouw’.

Sterk zijn zonder moeite

Als single moeder van twee kinderen met een eigen personal training studio kwam veel op mij aan. Ik moest ten slotte alles zelf doen. Dat vond ik niet erg, want dat kende ik en ik wist dat ik het kon. Voor mij kostte sterk en zelfstandig zijn totaal geen moeite. Ik ging me daar ook steeds meer naar gedragen. Ik werd er steeds beter in: het was een van mijn kernwaarden.

Ik ging alleen op vakantie, reisde 10x per jaar alleen naar Valencia om daar een paar dagen te werken en door de stad te struinen. Ik nam al mijn beslissingen alleen en koos volledig mijn eigen pad. Ik voelde me op die momenten als een vis in het water.

Just me and my kids

Mijn grote doel was om in een bus door Europa te reizen. Hoe ik dat ging realiseren? Dat wist ik nog niet. Ik wist alleen dat ik nog heel veel te doen had en kon voorlopig alleen aan de slag. Mijn inkomen moest ten slotte loskomen van de personal training studio. Ik wilde locatieonafhankelijk geld verdienen.

In mijn eigen plan (ik maak voor alles wat ik echt wil bereiken een goed plan: dat hoef ik namelijk daarna alleen nog maar te volgen) kwam niemand anders voor dan mijn kids en ik.

Dat was voor mij bekend terrein: zelfstandig en flexibel zijn. Jarenlang had ik dat ‘geoefend’. Ik was er dan ook serieus goed in. Ik kon alles alleen, het was niet voor niets een van mijn kernwaarden dacht ik toen.

Mijn kernwaarden zijn de kaders van mijn leven

Totdat ik me af ging vragen wat ik nu écht belangrijk vond in mijn leven, als ik straks in een bus zou reizen. Hoe wilde ik dan leven en welk mens wilde ik worden. Wat moesten mijn kernwaarden worden? Die kernwaarden zouden de kaders van mijn leven worden: iedere beslissing leg ik tegen deze kaders aan en dan check ik of het past. Zo niet? Dan mag ik een andere beslissing nemen.

Verbinden en verzachten

Een van de kernwaarden die ik vreselijk belangrijk wilde maken, was ‘verbinding’. Ik merkte dat ik niet meer alles alleen wilde doen. Ik wilde het samen doen. Ik wilde verzachten. Ik wilde aan mijzelf laten ervaren hoe het leven in verbinding zou zijn. Wat er gebeurde als ik niet altijd de sterkste hoefde te zijn.

Om die kernwaarden een waarde te geven, moest ik ze gaan toepassen. Gaan oefenen. Kennis wordt pas waardevol als het wordt toegepast. Dagelijks oefenen in onbelangrijke situaties. Steeds weer actief die verbinding op gaan zoeken. Ik werd er steeds beter in. Ook met daten. Ik wilde niet meer ‘overweldigend’ lijken. Ik wilde ook wel eens een klein meisje zijn. Door die dagelijkse oefening van mijn kernwaarden, kregen ze ineens allemaal een waarde.

De oefening van verbinding leidde tot een prachtige ontmoeting met Ronald en een heel ‘vanzelfsprekende’ relatie met hem. In pure verbinding. Zonder enige vorm van power.

De waarde van kernwaarden

De waarde van het inzetten van je kernwaarden wordt vaak onderschat. Zij bepalen jouw leven. Sowieso. Welke kernwaarden jij gaat volgen, is aan jou. Jij mag en kan die keuze maken. Indien jij niet zelf de richting bepaalt, zullen je ‘oude’ kernwaarden de overhand krijgen. Dat is jouw ‘default mode’. Dat zijn de kernwaarden die jouw opvoeders en iedereen die een rol heeft gespeeld in jouw leven, jarenlang op jou hebben geoefend. Die kernwaarden zitten er echt in gesleten.

Jouw nieuwe kernwaarden zijn nog ‘leeg’. Totdat jij ervoor kiest ze waarde te geven. En ze de kans geeft een grote rol te krijgen in jouw leven door ze te gaan toepassen.

Alleen jij bepaalt je richting door te kiezen. Te kiezen voor je kernwaarden. Welke kernwaarde zou jij meer gewicht willen geven in jouw leven? Ik ben benieuwd! Laat je het mij weten?

Liefs, Liesbeth

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *