We worden te veel beïnvloed door onze angst 

Wat worden we beheerst door angst eigenlijk hé? Zo zonde! ‘Men lijdt het meest onder het lijden dat men vreest.’ Een oud gezegde, maar zo waar. We zijn bang en worden bang gehouden voor zaken die helemaal niet zo eng zijn. Als je even doorvraagt. Als je het even wat kleiner en simpeler houdt. Waar komt die angst vandaan? Wat zijn we bang kwijt te raken?

Angst voor de verkeerde keuze

We zeggen een miljoen keer per dag ‘doe je voorzichtig’ tegen onze kinderen. Waarom mogen zij niet hun eigen lessen leren? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Natuurlijk: de dood, dat is je grootste angst. Maar we gaan toch niet dood van een ‘verkeerde’ keuze? Van te hard door de bocht op de fiets? Van over een randje lopen? Van het leven anders indelen dan anderen doen? Of gaan we juist een beetje ‘dood’ vanbinnen als we dat niet doen?

Het gevoel dat je leeft

Hebben wij als mens en als kind juist niet wat adrenaline kicks nodig, wat gevaar en het gevoel dat we leven? Is afgestompt raken door je angst niet veel erger en enger?  Dat je als een zombie altijd ‘veilig’ bent. Ik raad het je af. Zoek dat gevaar op. Met verstand uiteraard. Maar zoek het gevoel dat je leeft op! Hoe je dat doet? Door de emoties op te zoeken. De ellende te beleven en de vreugde te voelen. Intens en overweldigend.

Dwars door al je emoties heen

Voor mij was het doel van de reis ten alle tijden: het leven beleven. Toen wij op 3 februari om 06.45 uur wegreden en mijn dochter intens verdrietig voor het raam zat met haar vriend, ging ik kapot van binnen. Ik brak volledig. Als ik de keuze had gehad, was ik niet gegaan. Haar verdriet te zien in haar ogen, verscheurde mijn hart, daar zat mijn angst. Tegelijk wist ik: ‘dit is leven, Lies’. Dwars door alle emoties heen gaan: dan pas weet je dat je leeft en voel je dat je leeft.

Van verdriet naar ultiem geluk

Ik gaf mijzelf 5 rotonden. Ik moest 5 rotonden niet praten. Ik mocht 5 rotonden intens verdrietig zijn. Als ik zou praten, zou ik zeggen ‘draai maar om’. Als ik mijn verdriet vastpakte, mocht ik het daarna loslaten. Die emoties echt voelen: man wat is dat heftig. Steeds weer. Ook onderweg. Van verdriet, naar gemis, naar angst en naar ultiem geluk. Alles ertussen. Het hoort er allemaal bij. Dat maakt dat we leven.

Kies voor intens

Dus alsjeblieft: kies niet voor ‘veilig’. Kies niet voor emotieloos. Kies niet voor afgestompt. Kies voor intens en lééf en laat je niet beïnvloeden door je angst. 

Liefs, Liesbeth

Ben je benieuwd naar meer? Lees het allemaal in mijn boek!

Voorproefje
‘Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk?!’ Mijn eerste boek! Een lange reis maken met het gezin: voor velen een droom. Voor slechts weinigen realiteit. En is die realiteit altijd een droom? Hoe bereid je zo’n lange reis voor? Waar moet je aan denken? Hoe zorg je dat jouw kind aan de leerplicht ontkomt? En hoe zorg je dat je geld verdient, terwijl je reist? Heel veel vragen waar ik je op mijn eigen wijze een antwoord op probeer te geven.

Met een vleugje sarcasme en zelfspot belicht ik de kanten van het leven en het reizen zoals ik het ervaar en het jou ook gun.

Mijn boek is niet alleen lekker leesvoer, maar leesvoer met een Missie. De Missie om jouw Droom te realiseren. Jouw reeds handvatten te geven waardoor je geïnspireerd raakt ook Reizen & Werken te gaan combineren. 

Maar ook de realiteit: die Droom is niet altijd leuk. Je leest het allemaal in mijn boek!

Meer weten over mijn leven? Volg dan al mijn avonturen via mijn Youtube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *